De ki szúrta le Rittbergert?

Gyermekkorom rejtélyei közé tartozott a címbeli kérdés. Mivel ha esti szórakozásról volt szó, a műkorcsolya (és jégtánc) számított a családi konszenzus alapjául – én Almássy Zsuzsin, a Regőczy–Sallay pároson és Katarina Witten nőttem fel. Csodáltam, és mélységesen nem értettem, mi történik, amikor Vitray Tamás, később Gyulai István a teljesen egyforma figurák láttán így sóhajtott fel: „Ezt a dupla Salchowot most nagyon elrontotta a kis Witt”, vagy: „Teringettét, de szép volt ez a tripla Lutz!” (Később Vitrayval beszélgettem, s ő beavatott a nagy titokba: kezdetben ők sem látták pontosan, mikor mi történik, de a fülhallgatón keresztül egy korcsolyaszakértő előre mondta, mi következik, utólag pedig értékelte az ugrásokat.) Évek teltek el, mire minden világos lett. Most, hogy ismét itt a műkorcsolyaszezon, önöket is beavatom kutatásom eredményeibe.

Ország-világKövesdi Péter2017. 01. 01. vasárnap2017. 01. 01.

Kép: Figure skater Katarina Witt of East Germany performs her short program 25 February 1988 in Calgary at the Calgary Winter Olympic Games. Witt won the gold medal after the free skating competition, becoming the first woman to repeat as Olympic champion since Norwegian Sonia Henie who won three Olympic titles in a row (1928, 1932, 1936). AFP PHOTO/JEROME DELAY / AFP PHOTO / JEROME DELAY, Fotó: JEROME DELAY

OLY-WINTER-1988-FIGURE SKATING-KATARINA WITT
Figure skater Katarina Witt of East Germany performs her short program 25 February 1988 in Calgary at the Calgary Winter Olympic Games. Witt won the gold medal after the free skating competition, becoming the first woman to repeat as Olympic champion since Norwegian Sonia Henie who won three Olympic titles in a row (1928, 1932, 1936). AFP PHOTO/JEROME DELAY / AFP PHOTO / JEROME DELAY
Fotó: JEROME DELAY


A műkorcsolyában elsősorban az ugrásoktól függ a program technikai pontszáma. És bár első ránézésre minden ugrás egyformának tűnik, valójában a korcsolyázó lábát kell figyelni. Nem mindegy ugyanis, hogyan indítja az ugrást, s melyik lábára érkezik. Az ugrásokat pedig általában azokról a sportolókról nevezték el, akik először mutatták be.

A legelső, feljegyzett ugrás az axel volt, tekintve, hogy a norvég Axel Paulsen mutatta be először. A versenyző előre-kifelé ívben futó lábáról ugrik fel, a másfél fordulatos forgás után a másik lábára hátrakifelé irányban érkezik vissza. Axel Paulsen (1855–1938) egyébként eredetileg gyorskorcsolyázó volt: 1883-ban végigverte a világot egy amerikai versenyen. Egy és tíz mérföldön is verhetetlen volt. A legnehezebb a háromfordulatos axel. Ha szépet akarnak látni, akkor a japán Midori Ito valamelyik tripláját keressék meg az interneten.

A svéd Karl Emil Julius Ulrich Salchow abszolút csúcstartó a sportágában. Tízszeres világbajnok lett a maga idejében (1901 és 1910 között). 1909-ben ő volt az első, aki a hátra-befelé kezdődő ugrásból, egy fordulat megtétele után, a másik lábára ugyancsak hátra, de kifelé ívben érkezett vissza. Később ugyanezt az ugrást két fordulattal is megcsinálta.

Alois Lutz osztrák műkorcsolyázó 1913-ban mutatta be először a róla elnevezett ugrást (a hátra-kifelé ívben futó versenyző lengő lábának jégre leszúrásával ugrik fel és egy fordulat megtétele után a leszúrást végző lábára, hátra-kifelé érkezik). Később megcsinálta ugyanezt két fordulattal is (dupla Lutz).

A kedvencem, egyben a legtitokzatosabb persze a rittberger volt. Különösen a leszúrt fajta. Ennél az ugrásnál a korcsolyázó jobb lábon siklik hátrafelé, a bal elöl keresztezi a jobb lábat. Majd elrugaszkodik, és a megfelelő számú fordulat megtétele után szintén jobb lábra érkezik vissza. Az ugrást nehezítheti az egy lábas belemenetel. Ez az ugrás azért bajos, mert nincs meg az a lendület, ami például az axelnél a lendítésből származik. Ez az elem bizonyos Werner Rittbergerről kapta a nevét.

A derék német korcsolyamester 1891-ben született, majd 25 évvel később feltalálta a róla elnevezett ugrást, amelyet loopnak is szoktak nevezni. A leszúrt Rittbergernél pedig az elrugaszkodás előtt a korcsolyázó bal lábbal leszúr a jobb láb mögé (ez a toe-loop, vagyis a nagylábujjról ugrás, leszúrás), és a két láb egyforma erővel rugaszkodik el a jégtől. Hát így szúrták le Rittbergert…

XXX

Van egy másik pontozásos sportág, amelyben az elemeket a kitalálójukról nevezik el. A tornában ma sem ritka, hogy még aktív sportolók nevét halljuk egy-egy közvetítésben.

Amikor a zürichi Emil Hofner egy bieli tornaünnnepélyen először mutatta be a híres páros kört a lovon (1886-ot írtunk akkor, később ez lett a tornászoknál a lovazás alapmozgása), az elem annyira megdöbbentette a versenybírókat, hogy kérték, mutassa be újból. Hasonló meglepetés érte a tornásztársadalmat néhány évtizeddel később, a terpesztett lábbal végrehajtott pároskör láttán is.

„Egyesek először tartáshibás körnek tartották, később aztán ez az elem az egyik leglátványosabb figurája lett a lótornának” – írja Hamza István A torna, erő, bátorság, harmónia című könyvében.

A Nemzetközi Torna Szövetség szabálya szerint akkor nevezhető el tornaelem a tornászról, ha azt a világon először mutatta be világversenyen. (Az új elemet legkésőbb egy nappal a verseny előtt írásban be kell nyújtani a Technikai Bizottsághoz, mellékelve a róla készült videofelvételt. A bizottság meghatározza az elem értékét, ugrás esetén a kiinduló pontszámot, és az információt eljuttatják minden nemzeti szövetség képviselőjéhez és a versenybírókhoz.

Elemet elnevezni a bemutatójáról azonban hosszabb folyamat, a procedúra több lépcsőben zajlik.) Ezért is hatott a reveláció erejével a 2008-as olimpián Berki Krisztián lógyakorlata. A kápán végrehajtott, Thomas-körrel kombinált orsót azóta se tudja rajta kívül senki végigcsinálni. „Sok mindent elérhet egy sportoló, de az, hogy elemet neveznek el róla, talán a legnagyobb dicsőség a pályafutásában!!! – írta később Facebook-bejegyzésében az olimpiai és világbajnok tornász. – Kilenc év telt el, s jövőre már Berki-elemként szerepel a kódban, és E-értékű erősséget kapott!!!”

A legismertebb magyar tornász, akiről elemet neveztek el, minden bizonnyal Magyar Zoltán. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok nevéhez fűződik egy orsó, egy szökkenő vándor és a róla elnevezett csodálatos Magyar-vándor.

Gyakran előfordul, hogy egy tornaelem nem arról kapja a nevét, aki először végrehajtotta, mert azt nem világversenyen tette. A híres Thomas- kört például először 1973-ban egy Larson nevű amerikai tornász csinálta meg, mégis az amerikai Thomasról nevezték el, mivel az 1976-os montreali olimpián, tehát világversenyen először ő építette be a lógyakorlatába. Hasonlóan járt a magyar Molnár Imre, aki 1969-ben gyűrűn idehaza végrehajtott egy különleges elemet, amelyet végül a japán Honmáról neveztek el, mert 1970-ben, a ljubljanai világbajnokságon először ő mutatta be sikeresen.
 

Ezek is érdekelhetnek