Elrettentő békakolbász

Óriásvarangyokból készített kolbásszal próbálják megtanítani az Ausztráliában őshonos állatoknak, hogy ne egyék meg a mérgező kétéltűeket, amelyek már jó ideje súlyos fenyegetést jelentenek a kontinens állatvilágára.

Ország-világMunkatársunktól2017. 01. 09. hétfő2017. 01. 09.
Elrettentő békakolbász

Az óriásvarangyokat 1935-ben telepítették be Ausztráliába a cukornád kártevőinek féken tartása érdekében. Egyes szakértők szerint ma már legkevesebb 200 millió példányuk él a kontinensen.

A kétéltűek nem végeztek a bogarakkal, ellenben megállíthatatlanul szaporodni kezdtek, s azóta is pusztítják Ausztrália állatvilágát. Az óriásvarangyok mérge megölheti az őket elejtő nagytestű hüllőket vagy kisebb emlősöket. A varangyok csapdába ejtése sikertelen maradt, és a faj kiirtására irányuló egyéb erőfeszítések – őshonos kártevő telepítése, terméketlen hímek szabadon engedése – sorra kudarcba fulladtak.

A nyugat-ausztráliai nemzeti parkokért és vadállományért felelős hivatal most azt tervezi, hogy a helyiek által begyűjtött, kevésbé mérgező óriásvarangyok ledarált húsából készít kolbászt, amit megkóstoltat az állatokkal, hogy azok egész életükre elrettenjenek a gyilkos étel szagától és ízétől.

A tesztek azt mutatták, hogy miután a varánuszok és erszényes nyestek megették – a hányingerkeltés érdekében sóval is átitatott – kolbászokat, enyhén megbetegedtek. A módszer hatékonyságát jelzi, hogy a korábbi tesztek során a kolbásszal kínált erszényes nyestek 50-70 százaléka megtanulta, hogy érdemes elkerülnie a varangyokat.

Az elrettentést szolgáló kolbász egyelőre kézzel készül, de a hivatal a tömegtermelés beindítását tervezi.

Ezek is érdekelhetnek