Eltévedt milliók - Hetekig hallgattak az USA felé forduló rakétáról

Van Őfelsége Haditengerészetének négy darab atom-tengeralattjárója. Időről időre mindegyiket dokkba vontatják, hogy a szükséges karbantartási munkálatokat végrehajtsák rajtuk. A HMS Vengeance nevű hajón az ilyesféle munkákat tavaly tavasz végén fejezték be.

Ország-világKirály Farkas2017. 01. 31. kedd2017. 01. 31.
Eltévedt milliók - Hetekig hallgattak az USA felé forduló rakétáról


Ilyenkor szokásos kipróbálni az eszközt, mielőtt ismét hadrendbe állítják.

Ezért a Vengeance szépen kihajózott Davenportból, az Atlanti-óceán túloldalán, a floridai Port Canaveralban kikötött a végső ellenőrzésre, majd ismét kifutott a nyílt vizekre – ahol is elvégezte a fő-fő tesztet: merült állapotban kilőtt egy Trident rakétát. A fegyverrel az Afrikától nyugatra lévő, úgynevezett keleti lőtérzónát vette célba. Ám a rakéta önálló életre kelt, és más irányba: az Egyesült Államok felé vette az irányt. A rakéta végül az óceánban végezte.

A haditengerészet máskor mindig beszámolt a szenzációszámba menő kilövésekről – egy ilyen rakéta igen drága (17 millió font, kb. 6 milliárd forint), ezért ritkán küldenek egyet-egyet a légbe. De a hivatal, és mindenki más, ezúttal hallgatott. Néhány héttel később a brit parlamentnek szavaznia kellett arról, rendeljenek- e meg újabb Trident rakétákat, mivel, ugye, a nemzetközi helyzet fokozódik. A beszerzést a képviselők megszavazták – 40 milliárd fontot (ezt már át sem számolom…) költenek Trident rakétákra a britek.

A bili persze arra van kitalálva, hogy kiboruljon. Múlt héten kiszivárgott, hogy a Trident tesztje nem volt éppen sikeres, és hogy erről Theresa May kormányfő asszony bizonyára tudott az említett szavazás előtt. A sajtó rögtön faggatni kezdte – ő pedig nem válaszol a kényes kérdésre sem igennel, sem nemmel.

Hanem köntörfalazik, hogy „tökéletesen megbízik” országa nukleáris erejében, és hasonlók – de nem jelenti ki határozottan, hogy nem tudott az elbukott tesztről.

A Trident rakéta nem csúzli: atomtöltet hordozására, s így egy-egy város elpusztítására alkalmas.

Nagyon nem mindegy, hogy a célpontot találja el vagy máshova csapódik be. Egy hatmilliárd forintos rakétától elvárható, hogy pontos legyen.

Legalább nagyjából.

Ezek is érdekelhetnek