Emberségből jeles - Villámsebesen terjedt a kezdeményezés híre

A rekordot döntő hideg rapid gyorsasággal hozta össze az országot: a mínuszokban önkéntesek százai tettek embertársaikért. A Budapest Bike Maffia a fővárosban tett közzé felhívást, minek hatására özönlöttek a felajánlások – ruhák, paplanok, élelmiszerek –, rengetegen gyűltek össze szendvicset gyártani, hogy aztán szétoszthassák azokat a rászorulóknak.

Ország-világMunkatársunktól2017. 01. 13. péntek2017. 01. 13.

Kép: Szabadfogas fogas nagykörút ingyen kabát hideg tél hajléktalan adomány rászoruló budapest 2017.01.10., Fotó: Üveges Zsolt

Emberségből jeles - Villámsebesen terjedt a kezdeményezés híre
Szabadfogas fogas nagykörút ingyen kabát hideg tél hajléktalan adomány rászoruló budapest 2017.01.10.
Fotó: Üveges Zsolt


A hajléktalanszállók országszerte megteltek, krízisközpontokat hoztak létre, hogy senkinek ne kelljen az utcán maradni. Rendőrök, civilek, önkéntesek járják az országot, figyelve azokra is, akik bár nem az utcán élnek, saját otthonukban fenyegette őket a fagyhalál. Nem egy esetben talán utolsó pillanatban érkeztek, többnyire egyedül élő, idős emberekhez.

Villámsebességgel terjedt a friss kezdeményezés híre, az ország szinte összes nagyobb városában találni lehetett már a hét elején Szabadfogas-pontot (lapzártánkkor körülbelül 160 ilyen helyről lehet tudni).

Az akció lényege, hogy közterületen, egy nagyobb fogason gyűjtsük össze a kabátokat, a mottó: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet.”

Ezek is érdekelhetnek