Hallgató egyetemek

Az agrár-felsőoktatásban megszűnhetnek és átalakulhatnak egyetemi és főiskolai karok. A rektorok egyelőre hallgatnak a tervekről.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 01. 22. vasárnap2017. 01. 22.

Kép: Gödöllői Szent István Egyetem Gödöllö 2013.08.15. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Hallgató egyetemek
Gödöllői Szent István Egyetem Gödöllö 2013.08.15. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

– A felsőfokú agrárképzést „újraparcellázzák” – mondta lapunknak a keszthelyi Georgikon egyik oktatója. Neve elhallgatását kérte, mondván, hivatalosan nem beszélhet. De – tette hozzá – a rektorok sem fogják nyíltan véleményezni a kormány tervét az agrárképzés átformálásáról, hiszen mostanában lobbiznak az intézményükért, ha tudnak.

Mi azért csak próbálkoztunk.

Hírlik, a fenntartó minisztérium a gödöllői Szent István Egyetemet bővítené az agrárképzés egyik centrumává. Ennek telephelyévé „zsugorítanák” a Georgikont, amely jelenleg önálló kara a Pannon Egyetemnek. Gelencsér András rektor azt nyilatkozta a Szabad Földnek, egyelőre nem tud tájékoztatást adni, „mivel ez még folyamatban lévő ügy”. Kerestük erre a gödöllői egyetem rektorát, Tőzsér Jánost is. Titkárával üzente: áttekintették a munkaanyagot az agrárképzés fejlesztéséről, véleményüket továbbították a fenntartónak, de ő maga nem tartja aktuálisnak a nyilatkozatot. Hozzátette: mivel az agrárképzési stratégia még az előkészítésnél tart, forduljunk inkább az oktatási államtitkársághoz. De innen sem kaptunk választ lapzártánkig.

A Georgikon anonimitást kérő oktatójától viszont megtudtuk: a stratégiai anyagban az Emberi Erőforrások Minisztériuma azzal indokolja a Georgikon „lefokozását”, hogy egyre kevesebben felvételiznek oda. Csakhogy egy másik tárca, a Földművelésügyi Minisztérium egyik államtitkára nemrég épp azért méltatta a keszthelyi intézményt, mert az országos átlagnál jobbak ott a beiskolázási adatok. Nem mellesleg: Európa egyik legrégibb agrár-felsőoktatási intézménye a keszthelyi. Mindenesetre hallani azt is: a Kaposvári Egyetem agrárkara is veszíthet feladataiból. Kérdéseink elől itt elzárkózott Szávai Ferenc rektor.

A központi átszervezés az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi agrártudományi képzését ugyancsak érintheti. Fodor László dékánhelyettes ennek kapcsán annyit válaszolt lapunknak: hivatalos minisztériumi javaslatot nem kaptak, csak véleményezésre a munkaanyagot a hazai agrárképzés fejlesztéséről.

A Nyíregyházi Egyetem is fontos helyszíne az agrárképzésnek, amelynek önállóságát szintén veszélyezteti a minisztériumi tervezet. Onder Csaba rektor lapunk megkeresésére közölte: ő január 16-tól felmentését kérte az oktatási államtitkártól. Információnk szerint heteken belül kiderülhet, miként szervezik át a felsőfokú agrárképzést. Kérdés: háttéralkuk alapján döntenek-e, vagy szakmai szempontok szerint? Mindenesetre az tény: az agrár-felsőoktatási intézményekre a felvételizők aránya egyelőre csak 7 százalék.

Ezek is érdekelhetnek