Hol él a legtöbb nyugdíjas?

Az idős emberek száma és népességen belüli aránya hazánkban folyamatosan növekszik. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2016 januárjában összesen 2 659 975 embernek folyósított valamilyen típusú ellátást. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok (és az egyéb ellátásban részesülők) a népesség 27 százalékát teszik ki. Az ellátottak háromnegyede öregségi nyugdíjat kap, a második leggyakrabban folyósított ellátást a megváltozott munkaképességűeknek, összesen 376 ezer főnek utalták. Nagymértékben (14 százalékkal) emelkedett a Nők 40 nyugdíjban részesülők száma is, már 139 639 nő kap ilyen korkedvezményes ellátást.

Ország-világB. H.2017. 01. 22. vasárnap2017. 01. 22.
Hol él a legtöbb nyugdíjas?

Az országos aránynál (27 százalék) kevesebb nyugdíjas él Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyékben. A legtöbb nyugdíjas Békés és Tolna megyében él, ahol a lakosságnak közel a harmada valamilyen formában az ellátottak közé tartozik.

A járások között is nagy különbségek vannak, a fővárosi 6., 7., 8. kerület mellett a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházi járásban 20 százalék alatt volt a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők aránya. Míg a Heves megyei Pétervásárai járásban az érintett népesség aránya elérte a 35 százalékot.

Persze a fent említett öregségi nyugdíjért meg is kell dolgozni. A jelenleg csaknem kétmillió öregségi nyugdíjasnak a harmada 40 évnél több megszerzett szolgálati idő után kapja a nyugdíját. Akadnak azonban olyanok is, akik 25 év szolgálati idővel mennek nyugdíjba.

Ezek is érdekelhetnek