Már nem csak gyanúsított - vádlott lett a sötét ügyben - Hallgat a volt elnök

Katonai ügyészek hallgatták ki hétfőn a bukaresti főügyészségen Ion Iliescu volt román államfőt. A rendszerváltás utáni első elnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

Ország-világKirály Farkas2017. 01. 20. péntek2017. 01. 20.

Kép: Ion Iliescu (C), former Romanian President leaves the court after he was interrogated by prosecutors in Bucharest on October 21, 2015. A Romanian court has launched a probe into former president Ion Iliescu for alleged crimes against humanity over the violent suppression of protests in 1990, months after the fall of the Communist regime, prosecutors said Wednesday. AFP PHOTO / GRIGORE POPESCU / AFP PHOTO / GRIGORE POPESCU, Fotó: GRIGORE POPESCU

Már nem csak gyanúsított - vádlott lett a sötét ügyben - Hallgat a volt elnök
Ion Iliescu (C), former Romanian President leaves the court after he was interrogated by prosecutors in Bucharest on October 21, 2015. A Romanian court has launched a probe into former president Ion Iliescu for alleged crimes against humanity over the violent suppression of protests in 1990, months after the fall of the Communist regime, prosecutors said Wednesday. AFP PHOTO / GRIGORE POPESCU / AFP PHOTO / GRIGORE POPESCU
Fotó: GRIGORE POPESCU

Gyanúsítottként ment be az ügyészség épületébe, vádlottként jött ki Ion Iliescu exelnök. Az ott várakozó újságírók kérdésére, hogy bűnösnek érzi-e magát az 1990 júniusában bekövetkezett események miatt, azt felelte: Nem, természetesen nem.

Az ügyészek másképp gondolják. Szerintük a gyanúsítottak általános és módszeres támadást szerveztek és vezettek a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen. A vádiratban szerepel, hogy Ion Iliescu és más vezető politikusok hívtak a fővárosba mintegy tízezer Zsil-völgyi bányászt a tüntetők szétverésére, a hivatalos erőszakszervezetek és a hírszerző szolgálat mellé.

Az exelnök nem nyilatkozott az ügyészeknek, tudomásul vette vádlottnak minősítését. Védelmét nagyban megnehezíti, hogy létezik számos, annak idején tévében-rádióban közvetített, és azóta az interneten is keringő felvétel, amelyekből egyértelműen kiderül: személyesen buzdítja a bányászokat az Egyetem tér visszafoglalására az ott tanyázó „drogos fasisztáktól” (többnyire demokráciáért tüntető diákoktól), illetve később megköszöni nekik a tér „felszabadítását”.

Ion Iliescut 1990-ben megválasztották a kommunizmus utáni első román elnöknek. Miután az új alkotmányt népszavazáson jóváhagyták, további két ciklusban szolgált elnökként, 1992 és 1996, valamint 2000 és 2004 között. Több szálon kapcsolódni tűnik az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi pogromhoz is.