Meddig fűt az ingyen fa? Közmunka, szegénység, tűzifa a rászorulóknak. Polgármesterek nyilatkoztak lapunknak

MÁSFÉL MILLIÓ FORINT – átlagosan ekkora összegre pályázhattak az ötezres lélekszám alatti települések annak érdekében, hogy tűzifához juttathassák a rászorulókat. Az önkormányzatok döntő többsége élt a lehetőséggel.

Ország-világHardi Péter2017. 01. 21. szombat2017. 01. 21.

Kép: Tüzifaosztás Nyiregyházán, cigány, roma fütéstámogatás, hideg, tél Közel négyezer mázsa fát osztott szét a rászorulók között az idei télen az önkormányzat. A hátrányos helyzetűeknek kérelem benyújtsa után a Szociális Iroda utalja ki a természetbeni juttatást. A fát a Városüzemeltetési Kft. aprítja és szállítja ki a megadott címekre. 2010.02.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Meddig fűt az ingyen fa? Közmunka, szegénység, tűzifa a rászorulóknak. Polgármesterek nyilatkoztak lapunknak
Tüzifaosztás Nyiregyházán, cigány, roma fütéstámogatás, hideg, tél Közel négyezer mázsa fát osztott szét a rászorulók között az idei télen az önkormányzat. A hátrányos helyzetűeknek kérelem benyújtsa után a Szociális Iroda utalja ki a természetbeni juttatást. A fát a Városüzemeltetési Kft. aprítja és szállítja ki a megadott címekre. 2010.02.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Száz köbméter fa vásárlására elegendő az összeg, válaszolta érdeklődésünkre Bárdi Alex, Vámosmikola polgármestere. 
Az Ipolyerdőtől vásárolt tüzelővel száz család körülbelül egy hónapon keresztül tud fűteni. Természetesen vannak olyanok az Észak-Pest megyei településen, akik a háztartásonként egy köbméternyi fával még nincsenek egész télre kisegítve, ők számíthatnak az önkormányzat támogatására is. Hozzátette azonban a faluvezető, hogy aki akar és képes dolgozni, az találhat munkahelyet a térségben, tehát elláthatja magát, illetve családját tüzelővel önerőből. Ezt szolgálja a közmunkaprogram is, amely harminc család életét könnyíti meg.

Az 1600 lelkes szatmári Győrteleken a lakosság 10 százaléka közmunkás, de itt is elmondható, hogy aki akar, az előbb-utóbb találhat magának munkahelyet, tudtuk meg Halmi József polgármestertől. 
Többen azonban a közeli Mátészalkára sem szívesen utaznak dolgozni, jóllehet a közmunkáért kapott összeg dupláját, a 100–110 ezer forintot is biztosan megkereshetnék. 
A szegénység miatt szinte valamennyi háztartás jogosult lenne a tűzifára, ám hiába igényelték a jogszabály által megengedett maximumot, végül 229 családnak jutott 0,6 köbméter fa, ami körülbelül 6 és fél mázsának felel meg, s amit a jogszabályi előírásoknak megfelelően házhoz is szállítottak. A hetven év felettiek életkoruknál fogva megkapták a fát, a fiatalabbak pedig jövedelemhez kötötten. A polgármester nem számít kisebb igényre az elkövetkező években sem: a falu lakosságának a fele kevéssé képzett roma, és az átlagéletkor is egyre magasabb. Az a fiatal ugyanis, aki mégis rászánja magát arra, hogy a munkáért kimozduljon a faluból, általában máshol is telepszik le.

Ezek is érdekelhetnek