Meglepő változások tanúi lehetünk

"Aki figyelemmel kíséri a külföldi szakvezetők munkáját, meglepő változások tanúja" - Palágyi Béla újévi írásai Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2017. 01. 06. péntek2017. 01. 06.

Kép: Érd, 2016. december 30. Bánhidi Bence (elöl) és a cseh Jan Uzek a kézilabda Provident Karácsony Kupa döntőjében játszott Magyarország - Csehország mérkőzésen Érden 2016. december 30-án. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Bánhidi Bence; Uzek, Jan
Érd, 2016. december 30. Bánhidi Bence (elöl) és a cseh Jan Uzek a kézilabda Provident Karácsony Kupa döntőjében játszott Magyarország - Csehország mérkőzésen Érden 2016. december 30-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Világbajnokságra készül a férfi kézilabda-válogatott: a január 11-én kezdődő franciaországi kontinensviadalon csapatunk 13-án Németország ellen lép pályára.

A készülést tessék szó szerint érteni, ugyanis Xavier Sabaté kapitány a 18 fős keretével tornáról tornára utazik. A program Érden a Provident Karácsony Kupával kezdődött, ahol Szlovákiát 35:26, Csehországot 34:25 arányban páholtuk el és lettünk így a torna győztesei. (A szlovákok elleni győzelem némi gyógyírként szolgált, mivel nemrégen a női Európa-bajnokságon szomszédjainkban „botlottunk el” és végeztünk a 13. helyen.) A ráhangolódás folytatódik: a világbajnoki keret tagjai január 5-én Dániában újabb tornán vesznek részt, ahol a házigazdákkal, az izlandiakkal és az egyiptomiakkal mérik össze a tudásukat. Az új esztendő első hónapja tehát a kézilabdáról szól.

Aki figyelemmel kíséri a külföldi szakvezetők munkáját, meglepő változások tanúja. Az előző magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev a lengyelországi Európa-bajnokságra megfiatalított együttessel vágott neki a küzdelmeknek. Kiderült, hogy a generációváltás nem olyan egyszerű, a 12. hely nem számított sikernek. Sabaté most visszanyúlt a tapasztaltabb játékosokhoz, így a dániai Bygma Kupán a 40 éves Fazekas Nándor vezetésével nagy visszatérők sorakoznak majd fel a kezdőkörben. Harsányi Gergely, Császár Gábor és Gulyás Péter már túl van a harmadik X-en – Ligetvári Patrik, Juhász Ádám és Bánhidi Bence pedig tanúsíthatja, hogy akár a húszéveseké is lehet a világ. Az első mérkőzésünk a soros világbajnok ellen nem ígér könnyű játszadozást. De az esélyesség még nem egyenlő a biztos győzelemmel, aminek bizonyításáért a mi fiaink tehetik a legtöbbet.

Ezek is érdekelhetnek