Mihez kezdünk, ha tényleg felénk tart egy kisbolygó vagy egy üstökös? Indul az üstökösvadászat

VILÁGELSŐK LEHETÜNK a Földet veszélyeztető meteorok megfigyelésében – adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia. Mindez egy most indult új projektnek lesz köszönhető; a négyéves futamidejű program célja, hogy felmérje a bolygónkat megközelítő égitestek által jelentett valós veszélyt.

Ország-világSzücs Gábor2017. 01. 23. hétfő2017. 01. 23.

Kép: 2302536 Russia, Chebarkul. 10/16/2013 Divers with a meteor fragment retrieved from Lake Chebarkul., Image: 174759294, License: Rights-managed, Restrictions: Mandatory credit, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik, Fotó: Profimedia

Meteor fragment retrieved from Lake Chebarkul
2302536 Russia, Chebarkul. 10/16/2013 Divers with a meteor fragment retrieved from Lake Chebarkul., Image: 174759294, License: Rights-managed, Restrictions: Mandatory credit, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Fotó: Profimedia

Mihez kezdünk, ha tényleg felénk tart egy kisbolygó vagy egy üstökös? Az Armageddon című film pontos eligazítást ad e tárgykörben. Íme, a recept: a Földet veszélyeztető égitestre leszállunk, lyukat fúrunk bele, amibe atomtöltetet teszünk, aztán szétrobbantjuk a nyavalyást. Nem rossz, de nem lenne egyszerűbb felküldeni Chuck Norrist, akiről köztudott, hogy amikor fekvőtámaszt csinál, nem magát nyomja ki, hanem a Földet nyomja le? Valószínűleg fél kézzel arrébb pöckölne bármilyen üstököst…

– Ne is említse az Armageddont! Amit ott láttunk, az a legrosszabb megoldás. Illetve: nem megoldás. Ha egy ilyen veszélyes égitest közelítené meg a Földet, az egyetlen lehetőség az elterelése. Ez a technika már létezik, tavaly egy űreszköz rá tudott szállni egy száguldó üstökösre. Azért gondoljunk bele, a befogni kívánt égitestet nemcsak megtalálni kell, hanem utolérni is, miközben az másodpercenként 20 kilométeres sebességgel, ha jobban tetszik: óránként 72 ezer kilométeres sebességgel halad… Jelenleg egy japán űrszonda tart egy másik kisbolygó felé. Egy ilyen „produkcióra” legalább öt űrnagyhatalom: Amerika, Oroszország, Japán, Kína és India képes, szerintem jobban járunk, ha rájuk bízzuk az ilyesfajta katasztrófák elhárítását, és nem Bruce Willisre.

Mindezeket az okosságokat a megfigyelési projekt kutatásvezetőjétől, Sárneczky Krisztiántól tudom, aki egyébként nem csillagász – földrajztanárként vezeti a csapatot.
(Bár azért ezt ne vegyük teljesen komolyan, hiszen például 2008-ban ő fedezett fel egy kisbolygót, amely kislányáról, Sárneczky Szofia Málnáról kapta a nevét.)

Gondolom, nem csak engem érdekel, mekkora a reális veszélye annak, hogy egy komolyabb valami eltrafálja a Földet.

– Nincs nagy veszély. Azokat az aszteroidákat, amelyek méretüknél fogva valós katasztrófát jelenthetnek, most is látjuk, ismerjük mozgásukat. Mondjuk egy 2 kilométeres üstökös egy magyarországnyi területet szüntetne meg, egy 20 kilométeres már a Földet is megrengetné.
Az 1 kilométernél nagyobb darabokat – 940-960 égitestről beszélhetünk – már 10-20 év óta számon tartjuk, azóta újabbat nem találtak ebben a nagyságrendben, s a számítások szerint a következő évszázadokban egyik sem fenyeget bennünket. Persze az ennél jóval kisebb, mondjuk néhány száz méteres objektumok is komoly veszélyt jelenthetnek, egy várost például simán letarolhatnak. Ezek számát 20-30 ezerre becsülik, közülük ötezret ismerünk. Például a mi jövőbeli feladataink egyike a lehető legtöbb miniatűr kisbolygó megtalálása, mozgásának meghatározása.

– A Föld történetében mekkora volt a legnagyobb űrütközés?

– Az a bizonyos meteorit, amely alapjaiban alakította át a Föld életfeltételeit, és amely elpusztította a dinoszauruszokat, 65 és fél millió éve, a mai Mexikóban, a Yucatán-félsziget csúcsánál csapódott a Földbe, Chicxulub falu mellett.
A kutatók szerint legalább 14-15 kilométer átmérőjű lehetett, és másodpercenként 32 kilométeres – óránként 115 ezer kilométeres – sebességgel érkezett. A fennmaradt legnagyobb meteorit egy „alig” háromszor egyméteres kő, amely a mai Namíbiában esett le, egy Hoba nevű kis farm mellett, nagyjából 80 ezer éve, akkori súlyát 70 tonnára becsülik, de komolyabb kárt nem okozott. S talán még sokan emlékeznek az utolsó, 2013-ban az orosz Cseljabinszk felett felbukkant meteorra, amely 68 ezer kilométeres sebességgel érkezett a légkörbe, ahol felrobbant és széthullott. A Földet elért legnagyobb darabja alig 650 kiló volt. Sok sebesülés történt, főként a kitört ablakok üvegszilánkjaitól.

– Hát akkor nézzük a projektet: a Földet veszélyeztető égitestek megfigyelését. Kik dolgoznak a programon, hol és milyen eszközökkel?

– Ketten jelentkeztünk a Kozmikus hatások és kockázatok elnevezésű projektre: az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont.
A pályázatunkkal elnyert egymilliárdos EU-s támogatással a magyar kutatók várhatóan úttörő szerephez jutnak a kozmikus hatások és kockázatok kutatásában. Mintegy harminc kutató és műszaki szakember összefogásával, korszerű mérőeszközök beszerzésével a világon egyedülálló kutatási műhelyt fogunk létrehozni.

– Mit akarnak kutatni?

– A földsúroló kisbolygók felfedezése és vizsgálata, a Holdba csapódó égitestek monitorozása, a légkörünkben felvillanó meteorok és tűzgömbök optikai és radaros észlelése, valamint a légköri robbanások fizikájának pontosabb megértése lesz vizsgálataink tárgya. Ehhez a piszkéstetői és a szombathelyi obszervatóriumban üzembe helyeznek egy kamerarendszert, amely a meteorok pályaszámítását és a lehulló meteoritok megtalálását teszi lehetővé.
A piszkéstetői, eddig legnagyobb távcső kap egy digitális kamerát, amely alkalmas lesz a potenciálisan veszélyes égitestekkel kapcsolatos összes kritikus mérés elvégzésére. Így a világ harmadik legnagyobb látómezejű Schmidt-távcsövét kapjuk, amelytől számos új felfedezés, illetve a kevéssé ismert objektumok mozgásának pontosítása várható. Szombathelyen pedig egy új, 80 centiméter átmérőjű teleszkóp, az ország második legnagyobb távcsöve épül; hazánkban több mint negyven éve nem állt üzembe hasonló kaliberű csillagászati műszer.

– Nem szeretnék a kelleténél tiszteletlenebb lenni, de nem nagyon értem, hogy mit keresünk ezen a pályán. Lesz egy 80 centiméteres távcsövünk, ami örömteli tény, de hát tudjuk, a Föld tele van elképesztő megfigyelőállomásokkal. Mondjuk az atacamai, amely egy 66 különálló rádióantennából álló virtuális teleszkóp, vagy a most munkába állt kínai Mennyei Szem, amely parabolájának átmérője 500 méter. És akkor az űrben keringő ezernyi kisebb-nagyobb műholdat vagy a négy legnagyobb űrtávcsövet nem is említem. Ezek közül csak az egyik a Hubble, amely – némi túlzással – egyedül több égitestet fedezett fel, mint az emberiség eddig. És már épül az ötödik. Szóval, mit keresünk mi ezen a pályán?

– Négyszáz-valahány éve, hogy Galileo Galilei az éjszakai égre irányozta kis távcsövét, amivel igazolta Kopernikusz tételét, miszerint a Föld kering a Nap körül, és nem a Föld a világ közepe. Azóta fantasztikus fejlődés történt, néha azt hittük, hogy már mindent tudunk, hogy aztán belássuk, a fő kérdésekre még mindig nincs válasz. Pillanatnyilag úgy tudjuk, hogy az univerzum 13,8 milliárd éves, a mai teleszkópok már ellátnak 13,4 milliárd évre. Azt is tudjuk, hogy az univerzum tágul és hűl. A számítások szerint a végső hideg mínusz 273 fok, mi most mínusz 271 fokot látunk. Tehát itt csak két fok hiányzik, az időben pedig néhány százmillió év... Ezeket a titkokat próbálják meglelni az ön által említett hatalmas berendezések, amelyek infra- (például a hőmérsékletet ezzel mérik), mikró-, rádió-, röntgen-, ultraibolya vagy gamma sugárzással dolgoznak. Kétségtelen, a nagyon izgalmas felfedezések ebben a világban történnek, de ne becsüljük le az optikai megfigyelést sem, a mi kedvencünket.

– Vagyis van értelme Piszkéstetőn kukucskálni?

– Nagyon is! Nemcsak azért, mert ezekre az űrtávcsövekre úgyszólván lehetetlen és irgalmatlanul drága távcsőidőt kapni. Mondjuk egyévi várakozás után kapsz néhány órányi észlelési időt. Nekünk ilyen korlátunk nincs, és a mostani, illetve a jövőben vásárolt műszerek tökéletesen „belátják” a Naprendszert, ebben a projektben ez a mi pályánk.

– Miért gondolják, hogy világelsők lehetünk a veszélyes aszteroidák megfigyelésében?

– Mert ugyan másutt is foglalkoznak ezzel – van, ahol a kisbolygókat kutatják, van, ahol a meteoritokat keresik, van, ahol a Holdba csapódást figyelik –, de sehol nem csinálják együtt mindezt. Mi megpróbáljuk az eredményeket összefogni, s reményeink szerint ezzel a világ vezető intézetei közé emelkedünk.