Néma barátok hajléka

Folytatódik a majki kamalduli remeteség felújítása: az 1,5 milliárd forintos beruházás keretében látogatóközpont épül, helyreállítják a barokk kertet, valamint a csonka templomtornyot.

Ország-világK. F.2017. 01. 09. hétfő2017. 01. 09.

Kép: Kamalduli remeteség Majk 2014.11.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Néma barátok hajléka
Kamalduli remeteség Majk 2014.11.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Majkon a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató a településen és a barokk műemlékegyüttesben: tizenhét cellaházból, egy templomtoronyból és kolostorból áll. Immár több mint egy éve látogatható a felújított kastélyépület – és további rekonstrukciós munkálatok várhatók. Felújítják a templomtornyot, a remeteházakat, és XIX. századi pompájában láthatjuk majd a teljes parkrendszert. Látogatóközpont, ajándékbolt, kávézó és étterem fogadja két év múlva a turistákat. A beruházás a tervek szerint tavasszal kezdődik, mindezzel várhatóan 2018-ban készülnek el.

A remeteség 1736–1770 között több szakaszban épült fel. II. József császár azonban 1782-ben feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették vagy széthordták. A majki épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő érték: a néma barátoknak világszerte mindössze öt hasonló hajléka maradt fenn.

Ezek is érdekelhetnek