Ostrom a vízért

Sokkal hatékonyabb bármilyen fegyvernél: vedd el az emberektől a vizet, s ők kiszolgáltatottá válnak. Damaszkusz, a polgárháború sújtotta Szíria fővárosa és környéke majdnem három hete víz nélkül szenved, a települést ellátó vízvezeték szárazon kong. A kormány jóvoltából hetente egyszer-kétszer vizet osztanak az embereknek – ám ötmilliós tömeget nem könnyű ellátni palackozott vízzel. Ott, ahol az infrastruktúra a háború előtti mintegy kétmilliós lakosságnak volt kiépítve.

Ország-világ (farkas)2017. 01. 13. péntek2017. 01. 13.
Ostrom a vízért

Azt mondja a kormány: az al-Kaida, a Dzsabát al-Sam, vagy amilyen néven épp fut a mérsékelt lázadók szervezete, szabotálta a vízellátást.

A szervezet az általa birtokolt területen lévő víztisztító állomáson gázolajat öntött a vízbe. Ezért a kormány elzárta a csapot, a dízeles víz ne mérgezze a damaszkusziakat. (Mégis, mennyi gázolaj kellett ehhez?)

Azt állítják a lázadók: a kormányerők légicsapása tette tönkre a tisztítóállomást. Képeket is közöltek a rombolásról. (De miért szomjaztatná a kormány a saját népét?)

A Barad völgyét, Damaszkusz forrásainak vidékét ezért nagy erővel ostromolják a kormánykatonák. Hogy helyreállítsák a főváros vízellátását.

A Barada völgye lakói öt évvel ezelőtt, a felkelés kezdetén azt követelték a kormánytól: kapják vissza egykor bővizű folyójukat, amely fokozatosan kiszáradt, mert vizét eltérítették Damaszkuszba.

A Barada-vidék ostroma talán az első csata, amelyet a legújabb korban a vízért vívnak. Hogy nem az utolsó, az teljesen biztos.

Ezek is érdekelhetnek