Punyát és vakarót tessék!

Koncert, hangszerbemutató, táncház várja január 28-án délután a roma kultúra iránt érdeklődőket az Agora Veszprémi Városi Művelődési Központban.

Ország-világKoppány György2017. 01. 28. szombat2017. 01. 28.
Punyát és vakarót tessék!

A ‘90-es évektől szervezett veszprémi Gizella-napokon az összes itt élő nemzetiség, a német, örmény, lengyel, ukrán mellett a roma kisebbség is minden évben bemutatkozott, ahogy a Veszprémi Vigasságokon és a különböző ünnepi megemlékezéseken is – tudtuk meg Neveda Amáliától, az Agora igazgatójától.

A mostanihoz hasonló roma nemzetiségi napot első ízben 2015 januárjában szervezték. A jelenlegi esemény az Európai Unió támogatásával megvalósuló pályázat részeként jön létre.

A romákról szól Hámori Balázs Nagyapáink nyomdokán című előadása, amely a cigányok eredetéről, csoportjairól, viseleteiről, mesterségeiről, jelképeiről és mindennapi életéről szól. A hagyományos roma ételek közül megkóstolható a cigánykenyér vagy más néven bodag, vakarcs, vakaró, bokolyi, punya. Este hétkor kezdődik a Romungro együttes koncertje. A napot táncház fejezi be táncoktatással.

Ezek is érdekelhetnek