Robot lesz a bébicsősz? Forradalmi megoldások, nélkülözhetetlen eszközök és felesleges, ám szórakoztató kütyük seregszemléje

MÁR FÉL ÉVSZÁZADOS hagyomány, hogy Los Angelesben nagyszabású technológiai kiállítással indítják az évet, ahol a nagyvilág számára kiderül, milyen új vívmányok uralják majd az elkövetkező esztendőt.

Ország-világHardi Judit2017. 01. 28. szombat2017. 01. 28.
Robot lesz a bébicsősz? Forradalmi megoldások, nélkülözhetetlen eszközök és felesleges, ám szórakoztató kütyük seregszemléje

Ötvenéves a CES (Consumer Electronic Show = Fogyasztói Elektronikai Show), a nagyszabású világkiállítás, amelyen minden, magára valamit is adó elektronikai eszközökkel foglalkozó cég megjelenik.

A legnagyobb márkáktól a feltörekvő, kisebb, de annál lelkesebb start up cégekig valamennyien ott vannak, hogy megmutassák, milyen újítással készültek erre az évre. A jelszó mindig ugyanaz: a fejlett technológia, amely megkönnyíti, megszínesíti az emberek hétköznapjait. Ennek jegyében kínálnak forradalmi megoldásokat, a jövőben nélkülözhetetlen eszközöket és nemegyszer teljesen felesleges, ám annál szórakoztatóbb kütyüket. Így volt ez már ötven évvel ezelőtt is: igaz, akkor még sokkal kevesebb – 117 – (míg most több ezer) kiállító mutatta meg új termékeit, leginkább rádiókat és tévéket. Ami pedig 1967-ben futurisztikus csodamasinának tűnt, ma már minden háztartásban megtalálható.

Tavaly az okosautók és -háztartások játszották a főszerepet, s az idén sem változott sokat az irány. A hétköznapokat már nem csak a tenyerünkben tartott kütyükkel, hanem a hangunkkal is irányíthatjuk.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a telefonoknál jóval méretesebb robotok, amelyek mind inkább hasonlítanak ránk. Kuri mindenképpen megérdemli, hogy megismerjük: a Bosch által tervezett kis robot igazi cukiság. Nem véletlen, hogy ilyen szimpatikus, megnyerő alkatúra tervezték: Kuri egészen jó bébicsősz. Persze újszülöttet nem lehet rábízni, de a kisebb gyerekeket nagyon jól elszórakoztatja, amíg a szülők távol vannak. Kerekeken gördül, s mint a robotporszívók, lézerrel térképezi fel az előtte álló teret, ennek alapján közlekedik a lakásban. Képes hangvezérléssel működni, s ha beprogramozzák, különböző jelentéseket (akár videót is) készít és küld. S ha a gyerek unatkozna, zenével szórakoztatja.

A Leka nevű robot ennél is többre képes: az autista gyerekek fejlesztését segíti. Különféle hangés fényjelzésekkel, játékos feladatokkal finomítja a kis betegek kapcsolatteremtését, segít nekik beazonosítani egyes érzelmeket, különböző helyzetek kezelését. (Természetesen Leka önmagában nem jelent megoldást, a szülők és a pedagógusok, szakemberek munkája elengedhetetlen.)

De nem csak a gyerekeknek és szüleiknek segítenek a robotok. A mesterséges intelligencia az idősgondozásban is úttörő lehet: emlékeztethet a gyógyszerek beszedésére, vagy a segítségével távirányíthatjuk a különböző háztartási eszközöket.

Ezek is érdekelhetnek