Térdfájósok reménye

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház sebészetén idehaza először alkalmazták azt a világviszonylatban is újnak számító műtéti eljárást, melynek során a térdízületi kopásban szenvedő beteget saját porcának kitenyésztése után, annak visszaültetésével gyógyították meg – adta hírül a magyarhirlap. hu. E módszert néhány éve még elképzelhetetlennek tartotta a szakma, ám 2012 óta Nyugat-Európában már biztató eredményekkel használják – mondta Papp Miklós, a kórház ortopéd sebészeti osztályának vezetője.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 01. 26. csütörtök2017. 01. 26.
Térdfájósok reménye

Az ízületi porc erős és rugalmas, ugyanakkor előfordul, hogy a sima porcfelszín megsérül valamely ízületben, például nem megfelelő terhelés, kóros anatómiai helyzet vagy baleset miatt. Műtétre akkor van szükség, ha a terhelésre jelentkező fájdalom és az azt kísérő ízületi duzzanat nem enyhül a kezelések hatására. Jelentős kopásnál protézisre is szükség lehet, míg a kevésbé súlyos eseteknél eddig is többféle műtéti megoldás állt az orvosok rendelkezésére.

A miskolci intézményben alkalmazott új sebészeti beavatkozás két fázisból áll. Először is porcmintát vesznek a beteg térdének egy részéből, amit speciális laboratóriumba küldenek, ahol a mintából sejteket különítenek el és szaporítanak, majd háromdimenziós hálóra rögzítenek, amit aztán egy újabb műtét során beépítenek a sérült porcrész helyére – magyarázta Károlyi Zoltán, az operációt végző főorvos. E high-tech sebészeti beavatkozással elérhető, hogy az erős és állandó fájdalommal járó porchiány miatt szenvedő betegek térdfunkciója újra a régi legyen, panaszaik megszűnjenek.

Arra azonban még várni kell, hogy az eljárás minden kórházban rutinműtétté váljon.

Ezek is érdekelhetnek