A diákok elkeseredettek - a kormány válasza: alaptalanul

Nehezített pályán - Mire lapunk megjelenik, az idén érettségiző diákok már beadták a jelentkezésüket a felsőoktatási intézményekbe. A felvételi pontok egy részét a korábbi évek átlaga, nagyobbik részét az érettségi adja.

Ország-világHardi Judit2017. 02. 17. péntek2017. 02. 17.

Kép: Békés Gáspár független diákparlament peticiót ad át a EMMI-nek Emberi erőforrások minisztériuma, Fotó: Üveges Zsolt

A diákok elkeseredettek - a kormány válasza: alaptalanul
Békés Gáspár független diákparlament peticiót ad át a EMMI-nek Emberi erőforrások minisztériuma
Fotó: Üveges Zsolt


A szakgimnazisták közül az idei az első olyan évfolyam, amikor kötelező szakmai tárgyból kell vizsgázniuk a tanulmányaik végén. De hogy ez az érettségi az egyes szakmáknál milyen tárgyakból áll össze, illetve, hogy melyek a pontos követelmények, csak tavaly decemberben derült ki. További nehézséget jelent, hogy növekedett a nyelvi érettségi szintje is, amire szintén nem hagytak elég felkészülési időt: ősszel mi is írtunk róla, hogy hosszú hónapokon át még a szaktanárok sem kapták meg a pontos érettségi követelményt.

A diákok elkeseredettek. Nyílt levelet írtak januárban, melyben arra kérik többek között Balog Zoltán minisztert és Palkovics László államtitkárt, hadd választhassanak szabadon ötödik érettségi tantárgyat (mint a gimnazisták), ne követeljenek tőlük magasabb teljesítményszintet az idegen nyelvi érettségin, mint a tavaly vizsgázóktól. A levelet csaknem háromezren írták alá, köztük 800 diák.

Az államtitkárság jogtalannak ítélte a panaszt. A diákok a múlt héten átadták az aláírásokat Palkovics Lászlónak, aki megerősítette: az Emmi nem tekinti megalapozottnak a diákok kérését.

– Nem hagytak nekünk időt a felkészülésre – mondja Bárkay Gergely.

A fiú a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola tanulója, neki az idén kötelezően kell érettségiznie a szakmai tárgyból, amely komplex faipari ismeretekből méri fel a diákok tudását. – Szeretnénk, ha a kötelező ötödik tárgyat mi magunk választhatnánk, mert előfordulhat, hogy mire végzünk, már más iránt érdeklődünk, mint amikor bekerültünk az iskolába. Így más felsőoktatási intézménybe jelentkeznénk, ami azt jelenti, hogy a szakmai tárgy helyett egyéb tárgyakból kell bizonyítanunk. Én például művészettel foglalkoznék, a jelentkezésemet is művészeti felsőoktatási intézménybe adom be.

– Eredményként könyveljük el, hogy a tanulási nehézséggel küzdő diákok a részükre megítélt felmentéseket, könnyítéseket a szakmai érettségin is igénybe vehetik. Reméljük, ennek feltételeit biztosítja az oktatási kormányzat – mondta Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform szakértője.

De a tényen sajnos nem változtat, hogy a szakgimnáziumok idén érettségiző – sok esetben hat-hét tárgyból vizsgázó – diákjainak nem sok idejük maradt megbarátkozni az új követelményrendszerrel.

Ezek is érdekelhetnek