Akinek nem inge - Oda-vissza üzengetés a budapesti olimpiáról - Frissítve: visszalépünk!

Senki nem számított ekkora sikerre, sem a gyűjtők, sem az aláírókkal egyet nem értők: múlt hét pénteken a Momentum Mozgalom 266 ezernél is több aláírást adott le a Nemzeti Választási Irodának. Elég valószínűnek tűnik, az olimpia kérdéséről népszavazást kell kiírni. Hacsak időközben vissza nem vonják a pályázatot.

Ország-világHardi Judit2017. 02. 22. szerda2017. 02. 22.

Kép: Budapest, 2017. február 17. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe 2017. február 17-én, hogy leadja az olimpiai népszavazás kiírásáért összegyűjtött 266 151 aláírást. MTI Fotó: Bruzák Noémi, Fotó: Bruzák Noémi

Fekete-Győr András
Budapest, 2017. február 17. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe 2017. február 17-én, hogy leadja az olimpiai népszavazás kiírásáért összegyűjtött 266 151 aláírást. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi

„Ilyet nem játszunk, és nem is fogom eltűrni, hogy a fővárosra tolják a balhét” – nyilatkozta hétfőn a Magyar Nemzetnek Tarlós István. A főpolgármester azokra a sajtóhírekre reagált ilyen hevesen, amelyek szerint a pénteki események után a kormány és a fővárosi vezetés között egyezkedés indult volna az olimpia visszavonásáról.

„Ha Budapest lenne a felelős, miért kellett állami pénzeket költeni minderre, és miért lett kormánybiztosa az olimpiának, vagy miért szavazott a kérdésről – egyébként nagy többséggel – a magyar parlament?” – tette fel a költői kérdést a főpolgármester.

Olvasni lehetett olyan híreszteléseket is, hogy Orbán Viktor Tarlós 2019-es főpolgármesteri indulását is megkönnyítette volna, ha a főváros visszavonja az olimpiai pályázatot.

A hangulatot jól jellemzi az oda-vissza üzengetés, mert bár a MOB továbbra is kiáll az olimpia szervezése mellett, a kormánypárt mintha kihátrálni látszana az ügy mögül. Ezért röppenhettek fel olyan sajtóhírek, miszerint a február 22-i, szerdai fővárosi közgyűlésen pont kerülhet az ügy végére: ekkor döntenének a pályázat visszavonásáról. Tarlós állítja, erről szó sincs, szerdán tárgyalnak ugyan a kérdésről, de nem döntenek; utána pedig Orbánnal is megbeszéli majd a fejleményeket.

A Fidesz mindenesetre az ellenzéket hibáztatja a kialakult helyzetért. Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője szerint egyre kisebb az esély az olimpia megszervezésére, hiszen – mint nyilatkozott – korábban körülbelül 70 százalék volt az ötkarikás játékok Budapesten való megrendezésének támogatottsága, ez az arány most körülbelül 30 százalék. Kósa szerint félreértés, hogy Budapestre tolnák a felelősséget, de tény az is, hogy a pályázatot jogilag csak a főváros vonhatja vissza.

Ezek is érdekelhetnek