'Sokszor úgy érezzük, hogy csak szenvedés az életünk' - Mind testvérek vagyunk

HÓBAN, KÖDBEN érkezünk Tiszaszentmártonba. Egy évvel ezelőtt már jártunk itt, akkor az iskolába vittünk adományt. Most az Élő Víz Gyülekezet kérte, segítsünk hét különösen nehéz helyzetben lévő családnak. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat kis házában várnak, amely számukra Isten háza is.

Ország-világDulai Sándor2017. 02. 21. kedd2017. 02. 21.
'Sokszor úgy érezzük, hogy csak szenvedés az életünk' - Mind testvérek vagyunk

Tiszaszentmárton a magyar–ukrán határ mellett, a záhonyi határátkelőtől nem messze, Budapesttől viszont több mint háromszáz kilométerre fekszik. Az 1200 lelkes faluban a lakosság csaknem fele cigány, az iskolában a gyerekek 90 százaléka.

Valaha a záhonyi átrakó körzetben – Közép-Európa legnagyobb „szárazföldi kikötőjében” – hét-nyolcezer embernek adott munkát a MÁV, ez azonban már olyan rég volt, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a fiatalabb szülők se nagyon emlékeznek rá. Tiszaszentmártonban ma 30 százalékos a munkanélküliség, az önkormányzat 160 közmunkást tud foglalkoztatni, de – mint Szűcs Dezső polgármester mondja – kétszer ennyit kellene.

Közmunkásként dolgozik a háromgyermekes Vadászi József, az Élő Víz Gyülekezet szolgálattevője is, aki a segítségkérő levelet írta – a polgármestertől tudjuk: ügyes kezű ember, két társával söprűt köt az önkormányzatnál. Mivel csak öt osztályt végzett, most igyekszik pótolni: feleségével együtt a felnőttek szeptemberben indult iskolájába járnak, ahogy a gyülekezetből többen is. Sokan jelentkeztek a faluból, mert rájöttek, nyolc osztály nélkül ma már boldogulni nem lehet.

A hét családban, akiknek cukrot, lisztet, étolajat, ruhát hoztunk, összesen harminc gyermek él. El is jöttek néhányan a szüleikkel, nincs itt viszont Lakatos Orsi, akivel tavaly találkoztunk. Tizenketten vannak testvérek, és nemrég meghalt az édesapja. Orsi nyolcadikos, és az osztály egyik legjobbjaként a vásárosnaményi Lónyai Menyhért Baptista Szakgimnáziumba és Szakközépiskolába jelentkezett, szakács- és pincértanulónak. A bátyja, Tibor már elsős ott – újságolja az édesanyja. Özvegy Lakatos Károlyné hét fiút és öt lányt szült, s a fiúk közül három Pesten dolgozik, ők segítik a családot – megélniük így is nagyon nehéz.

– Mi, cigányok támogatjuk egymást, amiben tudjuk – mondja Vadászi József. – Akinek jut munka és kereset, az ad a másiknak. Külső segítséget alig kapunk, a Szabad Föld kivétel. Az önkormányzat, a polgármester szívén viseli a falu és benne a cigányság sorsát, de sajnos a munkaalkalom kevés. Volt itt konzervüzem régen, de bezárt. Van egy kis kft., de jó lenne egy nagyobb üzem, egy gyár, hogy sokkal többen dolgozhassanak.

A kis gazdaság az önkormányzatnak köszönheti a létét, amely 1998 és 2000 között felvásárolt 65 hektár földet. Csaknem húsz hektáron almát telepítettek – meséli a polgármester –, új, korszerű fajtákat. Gyümölcsöt és zöldséget termelnek, alma-, barack-, sárgarépa-, céklalevet készítenek. Szűcs Dezső elmondja: minél előbb szeretnének egy nagy húsüzemet, csirkefeldolgozót létrehozni, amely több mint száz embernek adhatna munkát.

Amikor az Élő Víz Gyülekezetről kérdezem, azt feleli, mindenképpen jó hatással van a – különben zömmel református – község életére.

Az istentiszteletet szombatonként négy órakor tartják a gyülekezetben. Lelkipásztoruk Tóth Attila, aki maga is Tiszaszentmártonban nőtt fel, 11 gyermekes családban. Hét testvére ma is itt él, ő Hajdúhadházon lakik, ott 200-250 fős gyülekezet „pásztora”.

Videón látom egy bemerítési szertartáson, szuggesztíven – meggyőzően, szívből, őszintén – beszél, a felvételről is sugárzik, hogy valami történik a lelkekben. A megtérés nem egyszerű – magyarázza a háromgyermekes zenész, mikor telefonon beszélgetünk –, így volt ez az ő életében is, züllött, ivott, mielőtt elfogadta Jézust. Tiszaszentmártonba hazajárva sokáig hiába beszélt róla a testvéreinek, a gyerekkori barátainak, aztán egyszer csak kezdett megváltozni valami.

– Sokszor úgy érezzük, hogy csak szenvedés az életünk – szólal meg egy anyuka a gyülekezeti teremben, mielőtt elköszönnénk s továbbindulnánk Ibrányba. – Borzasztó, amikor éheznek és fáznak a gyermekeink, s nem tudunk mit tenni. Tanulniuk kell, ezt belátjuk, nem várhatunk csak másoktól segítséget, az életünkön magunknak is változtatnunk kell. A gyülekezet szeretetet, békességet ad, egymás iránti tiszteletre, alázatra nevel. Itt mindannyian testvérek vagyunk, és az Úr arra tanít, minden ember testvér. Mi ebben hiszünk...

Ezek is érdekelhetnek