Bravúr: magyar győzelem, vert helyzetből felállva

Palágyi Béla rovata - Sportnapló

Ország-világPalágyi Béla2017. 02. 18. szombat2017. 02. 18.

Kép: Budapest, 2017. február 12. Vámos Márton (b) és a horvát Andelo Setka a férfi vízilabda Volvo Kupa Magyarország - Horvátország mérkőzésén a fővárosi Tüske Uszodakomplexumban 2017. február 12-én. A magyar válogatott 9-7-re legyőzte az olimpiai ezüstérmes horvátokat, így a második helyen végzett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Vámos Márton; Setka, Andelo
Budapest, 2017. február 12. Vámos Márton (b) és a horvát Andelo Setka a férfi vízilabda Volvo Kupa Magyarország - Horvátország mérkőzésén a fővárosi Tüske Uszodakomplexumban 2017. február 12-én. A magyar válogatott 9-7-re legyőzte az olimpiai ezüstérmes horvátokat, így a második helyen végzett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Mozgalmas hétvégét tud maga mögött a magyar sport. Szabadban és teremben, szárazon és vízben pattogott a labda. Ami pedig az eredményeket illeti, a csalódások mellett akadtak kisebb háztömb körüli csodák is. Férfi kézilabdában elmondhatjuk, hogy nekünk is van El Clásicónk: a Telekom Veszprém az FC Barcelonát fogadta, a végeredmény 25-22 az ellenfél javára. A bakonyiak a 4. helyen állnak a csoportban, a katalánok vezetik a táblázatot. Van még remény a továbbjutásra, ehhez azonban Németországban kell majd vitézkedni.

Női topcsapatunk, a Győri Audi ETO KC otthonában a norvég Larvik HK-val – a szó szoros értelmében – csatázott, és hatalmas hajrával 27-27-es döntetlent ért el, így vezet a csoportjában. (Tegyük hozzá: a kisalföldieknek nem ez volt a legemlékezetesebb mérkőzése…)

Hanem a Fradi! Podgoricában, a Buducsnoszt ellen semmiképpen sem győzelmi esélyekkel lépett pályára.

A házigazdáknál világsztárok – Neagu, Bulatovics – sora várt a zöld-fehérekre. Aztán a félidőben 19-9 arányban vezetett a Ferencváros. A végeredmény 33-25 lett, ami a házigazdákra nézve hízelgő. Na, ez már csodaszámba megy!

Volt még csoda, ám az a vízben esett meg. A 11. Volvo-kupa férfi vízilabdatornán Montenegró, Horvátország, Szlovákia és Magyarország mérkőzött egymással. A szlovákokkal szembeni 20-5-ös győzelem biztató folytatást ígért, ám nem az jött: Montenegró ellen 9-4 arányú vereség következett. Ezután mérkőztünk meg az olimpiai ezüstérmes horvátokkal. Az első negyedben 6-1-re vezetett az ellenfél, s aligha akadt bárki is a lelátón, aki egy lyukas kétfillérest adott volna a győzelmünkért. S ekkor jött a csoda: Decker a kapuban, Bátori, Mezei, Vámos a mezőnyben visszaadták a reményt, végül 9-7-re győzött a csapat.

Ezt a fiataljaink az unokáiknak is mesélni fogják. Ami pedig a visszaadott reményt illeti: a pólós fiúk nem csak ennek a mérkőzésnek a sorsát fordították meg, de visszahozták a közvéleménynek a honi vízilabdába vetett bizalmát is, ami a korábbi eredmények láttán lassan-lassan kornyadozni kezdett.

A Volvo-kupa második helye újjászervezett csapatunk és a bemutatkozó szövetségi kapitány, Märcz Tamás számára is sikerként könyvelhető el.

Ezek is érdekelhetnek