Budapest aláírt - Frissítés: 266 ezernél több aláírást adtak le!

Péntekig, vagyis lapunk megjelenésének napjáig gyűjtheti az olimpiaellenes népszavazáshoz szükséges szavazatokat a Momentum Mozgalom. A következő hetekben kiderül, érvényes lett-e a fiatalok aláírásgyűjtése.

Ország-világHardi Judit2017. 02. 17. péntek2017. 02. 17.

Kép: No olimpia népszavazás szavazás budapest fina, Fotó: Üveges Zsolt

Budapest aláírt - Frissítés: 266 ezernél több aláírást adtak le!
No olimpia népszavazás szavazás budapest fina
Fotó: Üveges Zsolt

Ha népszavazást szeretnének, 138 ezer érvényes aláírást kell gyűjteniük a momentumosoknak.

Ahhoz azonban, hogy eredményesek legyenek, ennél jóval több szignót kell szerezniük. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, az ilyen gyűjtések során leadott aláírások egy része érvénytelen. Nehezíti a dolgot, hogy az olimpiáról csak a fővárosiak szavazhatnak, így hiába írja alá egy vidéki lakcímmel rendelkező lakos az ívet, a szignója érvénytelen lesz. Továbbá érvénytelen akkor is, ha valaki pontatlanul adja meg az adatait, például rossz lakcímet ír a papírra, vagy elfelejti lejegyezni valamelyik, kötelezően kért adatot, esetleg, ha szavazójog nélkül írja alá (például kiskorú). Nem segít a momentumosoknak az sem, ha valaki többször írja alá az ívet.

Éppen ezért népszavazás kiírására akkor van esély, ha a 138 ezer aláírásnál lényegesen többet, körülbelül 160–170 ezer szignót sikerül gyűjteni. Ezeket a Nemzeti Választási Iroda átnézi, ellenőrzi – ezt egyébként 2013 óta teszi: addig ugyanis nem nézték át az összes aláírást, korábban statisztikai alapon, 5 százalékos, véletlenszerű minta alapján ellenőrizték az adatokat, és így is jellemzően, 20–25 százaléknyi érvénytelen aláírást találtak.

Nem véletlen, hogy érvényes népszavazást eddig csak a Fidesz tudott gyűjteni, 2007-ben, a vizitdíjról, a tandíjról és a kórházi napidíjról. Igaz az is, hogy akkor országos szinten gyűjthették az aláírást – csak budapestieket érintő aláírásgyűjtésre még nem akadt példa.

Ezek is érdekelhetnek