Hová tartanak a migránsok?

Miközben számos nyugati országban azon megy a vita, hogy korlátozzák a migránsok számát, a népességhez viszonyítva a Közel-Kelet országaiban legmagasabb az országukat elhagyó, ott letelepedők száma az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) adatai szerint. Olyan kisebb, nyitott országokba, mint Andorra és Monaco, népességarányosan szintén nagy számban érkeztek migránsok.

Ország-világM. M.2017. 02. 26. vasárnap2017. 02. 26.
Hová tartanak a migránsok?


Mindent egybevetve, 2015-ben nyolc, zömmel közel-keleti országba érkeztek a saját lakosság számának felét meghaladó mértékben bevándorlók.

A Brexitig aggodalmaskodó britek például az első tízben sincsenek világviszonylatban a migránsok befogadását illetően, de a németek is hiányoznak a lista éléről. Népességarányosan az Egyesült Arab Emirátus (88 százalék), Katar (77 százalék) és Kuvait (74 százalék) fogadta be a legtöbb elvándorlót.
Fontos megjegyezni, hogy az emirátusba érkezők elsősorban gazdasági bevándorlók , nem pedig menekültek!

Ezekben az Öböl-országokban a migránsokat övező nyitottság összefügg azzal, hogy a munkaerőpiacot főleg külföldi munkásokkal töltik fel. Délkelet-Ázsia és Afrika országai, valamint Kína, Vietnam és Kuba vonzza a legkevesebb migránst – ezekbe az államokba 10 000 lakosra kevesebb mint 15 külföldi jut.

A migránsok aránya egyébként folyamatosan növekszik a világban – míg 2005-ben a világ népességének 12,0 százaléka, addig 2015- ben a 13,2 százaléka hagyta el szülőhazáját.

Forrás: Daily Telegraph, ENSZ