Idejekorán győztek - Mégsem lesz vegyi üzem, de a népszavazást már kiírták

Február 26-án népszavazást tartanak Algyőn. A hivatalos tét, hogy a lakosság többsége támogat vagy elutasít egy 5 milliárd forint értékű beruházást. Bár a közgyűlést emiatt elnapolták, időközben kiderült, a görög vállalkozó visszalép, mégsem lesz vegyi üzem.

Ország-világTanács István2017. 02. 26. vasárnap2017. 02. 26.

Kép: Algyő, Nem kell az arab vegyi gyár! feliratot festettek a volt iskola épületére és a 47-es út betonfalára ismeretlenek. Fotó: Frank Yvette , Fotó: Frank Yvette

Idejekorán győztek - Mégsem lesz vegyi üzem, de a népszavazást már kiírták
Algyő, Nem kell az arab vegyi gyár! feliratot festettek a volt iskola épületére és a 47-es út betonfalára ismeretlenek. Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Egy görög tulajdonú cég létesítene vegyipari üzemet Algyőn, amely egyesek szerint veszélyes, mások szerint semmivel sem veszélyesebb, mint az algyői ipari parkban működő több tucat másik vegyipari vállalkozás, amelyek a MOL bedolgozói.

Algyő az egyik leggazdagabb település az országban. 1997-ben vált el Szegedtől, és lett újra önálló. Területén van a MOL olajfinomítója, és jó néhány más, jelentős iparűzési adót fizető cég. A helyi adó jó részét már eddig is elvitte az állam, a görög üzem megvalósulásával sem maradna több belőle. Komolyabb munkanélküliség nincs a településen.

A 2014-es választáson azonban csaknem azonos szavazatot kapott három polgármesterjelölt. Molnár Áron győzött – ő pártolja a Fidesz-kormány által is kiemelten támogatott beruházást. Támadja viszont a helyi Fidesz-frakció, és annak vezetője, Pongrácz Tamás. A 9 tagú testületben a mérleg nyelve szerepét játssza a független Herczeg József korábbi polgármester, aki szintén ellenzi a beruházást. Az ellentéteket növeli, hogy a görögök attól az Ormay Tamástól, az Algyő Park Kft. tulajdonosától vásárolnák a telket, akit a helyi elitből sokan nem kedvelnek.

A kampányban erősen megosztották a korábban semleges lakosságot – föltéptek régen behegedt sebeket is. Például, hogy ki a „jöttment”, vagyis ki nem ős-algyői, hanem az olajiparral együtt érkezett az 1960–70-es évek óta. Akár az igenek, akár a nemek győznek a 2,7 millióba kerülő szavazáson, az algyőiek többsége se nem nyer, se nem veszít – győztesnek csak a viaskodó helyi politikusok valamelyike mondhatja majd magát.
 

Ezek is érdekelhetnek