Iskolatörténet tízezer oldalon

Száz album mutatja be összesen tízezer oldalon 1980. szeptember 1-jétől iskolánk, a Kerka-parti kisváros, Lenti Egységes Gyógypedagógiai Intézményének történetét. A gyűjtemény törzsanyagát a helyi, megyei és országos lapokban megjelent írások, tudósítások, riportok adják. A legtöbb helyet a tanulmányi, képzőművészeti, kulturális és sportsikerek kapták.

Ország-világOlvasói levél2017. 02. 02. csütörtök2017. 02. 02.
Iskolatörténet tízezer oldalon

Az érdeklődők nagy terjedelemben olvashatnak a szabadidős tevékenységekről, a régi, sikeres szakköri életről is. Bemutatjuk utazásainkat: a 97 úton 1200 gyermek vett részt. A lenti diákok futballvilágsztárok sorával találkozhattak, Alberttől Maldiniig, Beckenbauertől Zicóig, Eusebiótól Platiniig. Tizenkilenc alkalommal találkoztak az FTC csapataival, 14-szer a ZTE-vel, 9-szer válogatott meccsen lehettek jelen. Ilyenkor mindig készült kép a csapatokkal.

A Hungaroringen 4 alkalommal a helyszínen, a Super Gold tribünről láthattak Forma–1-es futamot, 2006-ban többen figyelték az évszázad futamát (a világsajtó így írt róla).

Jó visszanézni azt a 308 képzőművészeti pályázatot, amelyen az ügyes kezű gyerekek hazánk 48 városában, emellett 8 országban több mint 21 ezer rajzzal öregbítették iskolánk és Zala megye hírnevét. Olvasóink megismerhetik az Esély Alapítvány vezetője, Andrasekné Kovács Margit áldozatos munkáját és az országban elsőként bevezetett korai fejlesztés sikereit, melyek Szabóné Zakó Krisztina nevéhez fűződnek, valamint a gyermekotthon folyamatos átalakításának történetét, ami Kollárné Pető Friderika és Horváth Gyöngyi vezetésével zajlott.

Intézményünket többször kitüntették magas szintű oktatási-nevelési munkájáért, a kötetekben megtalálható a kitüntetett kollégák, diákok hosszú névsora, valamint iskolánk legsikeresebb tanulójának, Horváth Rozáliának az életrajza, sportolói karrierjének állomásai, páratlan eredménylistája.

A gyűjteményt gazdag fotóanyag színesíti, köszönet Kovács Zoltán tanár úrnak és Paksa Tibornénak a fényképekért. Ugyancsak köszönöm Kovácsné Czigány Katalin, Ácsné Máté Szilvia igazgatóhelyettesek, Tóthné Károly Zsuzsanna, Gáspárné Takács Orsolya és Hóbor Andrea kolléganő munkáját, akik az anyagok gyűjtésében a legtöbbet segítettek nekem.


Paksa Tibor krónikás tanár, Lenti