Jólét és demokrácia - Elúszott milliárdok - Plázába csapódott - Ha a hegy nem megy - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 02. 24. péntek2017. 02. 24.
Jólét és demokrácia - Elúszott milliárdok - Plázába csapódott - Ha a hegy nem megy - Hírmorzsák

JÓLÉT ÉS DEMOKRÁCIA
Dániában a jogi szabályozásnak köszönhetően egészségügyi és rokkantsági segély jár azoknak a dán állampolgároknak is, akik bizonyítottan az ISIS oldalán harcolnak Szíriában. Troels Lund Poulsen munkaügyi miniszter szerint a helyzet botrányos, de egyelőre a dán jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a hírszerzés jelentéseire alapozva megvonják valakitől a támogatást.


ELÚSZOTT MILLIÁRDOK
Német kérésre lefoglalt egy hatalmas szuperjachtot Gibraltár, mert a tulajdonos orosz milliárdos, Andrej Melnyicsenko nem fizette ki a hajó teljes árát, 15,3 millió euróval (4,7 milliárd forinttal) tartozik. A 143 méter hosszú, háromárbócos jacht összesen 400 millió euróba (144,6 milliárd forintba) került, s jelenleg bermudai zászló alatt ring a kikötőben. Ha a követelés jogosnak bizonyul, és nem fizet a tulajdonos, a hajót el fogják árverezni. Melnyicsenko a műtrágya-, szén- és energiaiparban gazdagodott meg, vagyonát 13,2 milliárd dollárra becsülik.


5
emberrel a fedélzetén bevásárlóközpontba csapódott egy kisrepülőgép az ausztráliai Melbourne-ben. A repülő háromnegyed órával a nyitás előtt csapódott az épületbe, így a pláza még szinte teljesen üres volt. Tasmania szigetére tartottak volna, egy golfkirándulásra. A pilóta pillanatokkal a baleset előtt hajtóműleállás miatt vészhelyzetet jelentett a légiirányítóknak. Túlélőről nem érkezett hír.


HA A HEGY NEM MEGY
Orosz politikusokkal, köztük Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártjának képviselőjével tárgyalt Moszkvában Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt vezetője. Petryt a moszkvai önkormányzat hívta meg, a német szélsőjobboldali formáció első embere a 16 német szövetségi tartománnyal való pártközi együttműködésről tárgyalt. A tárgyalásokon részt vett a populista Orosz Liberális Demokrata Párt két politikusa, Vlagyimir Zsirinovszkij és Leonyid Szluckij is, akik a szankciók miatt szintén nem léphetnek az EU területére.