Ott voltunk a robbantásnál; a rendőrök nem vicceltek, mindenkit hátratereltek... Nagyot ugrott a macska

Rendőrök, tűzszerészek és vízügyi dolgozók lepték el a múlt csütörtökön Tiszadada határát – jeget robbantani készültek a folyón. Lentről, a tiszadobi pontonhídtól korábban elindult már két jégtörő hajó, hogy aprítsa az onnan tíz kilométerre levő tiszalöki vízi erőmű környékén a jeget, de a biztonság kedvéért a tűzszerészek is akcióba léptek.

Ország-világBalogh Géza2017. 02. 17. péntek2017. 02. 17.
Ott voltunk a robbantásnál; a rendőrök nem vicceltek, mindenkit hátratereltek... Nagyot ugrott a macska

A szakemberek el akarják kerülni a 2003-s eseményeket, amikor az alvizen, közvetlenül a műtárgy mögött annyira felgyülemlett a jég, hogy megrongálta az erőmű turbináit is. Most még nem fenyeget ez a veszély, ám a jég kiszámíthatatlan. Az innen ötven kilométernyire lévő záhonyi kanyarban például úgy visszaduzzasztották a folyót a feltorlódott jégtáblák, hogy ott minden idők második legnagyobb vízállását mérték. Bonyolítja a helyzetet, hogy a folyó felső vízgyűjtőjén, Máramarosban is rengeteg a hó, s mint Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki irányító törzsének vezetője mondja, az alacsonyabb részeken is sok a hó, ami gyorsan olvad, s újabb árhullámot indíthat a Tiszán.

Mint dr. Huszák András alezredestől, a robbantás vezetőjétől megtudjuk, a készenléti rendőrség tűzszerészei motorcsónakból tíz töltetet helyeztek el a jégen, s erős detonációra kell számítanunk. Előtte már figyelmeztették a falu közeli utcájának lakóit, hogy nyissák ki az ablakokat, s ha lehet, a kutyákat zárják be.

A rendőrök nem viccelnek, legszívesebben bennünket is zárt helyre parancsolnának, pedig most már másfél kilométerre vagyunk a tervezett robbantás helyszínétől, s nem is látunk mást, mint az ártér fáit, bokrait. Meg egy lustán nyújtózkodó macskát a szélső ház kerítésénél, az meg akkorát ugrik ijedtében a robbanásra, hogy majd beveri a fejét a ház ereszébe.

Meglepetésünkre csupán egy fél futballpályányi jégdarab vált le a nagy jégmezőről, igaz, mire hozzánk ér, már szobányi darabokra aprózódott. Ez vár a többire is, már ha szükség lesz újabb robbantásokra. Ezt majd az idő dönti el meg a szakemberek, akik még aznap helikopterre szálltak, hogy felülről is szemrevételezzék a Tiszát.

Ezek is érdekelhetnek