Romániára figyel a világ - Meghátrál a kormány a tömegtüntetések előtt

Bármibe belebotolhat a hatalom - Netadó, pazarló sportőrület vagy túl átlátszó kísérlet a korrupció eltusolására....

Ország-világSZFO2017. 02. 05. vasárnap2017. 02. 05.

Kép: Bukarest, 2017. február 1. Románia, ébredj! jelentésű feliratot és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártlenököt ábrázoló képet mutatnak fel tüntetők, akik a szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak a bukaresti kormányépület előtt a 2017. február 1-jére virradó éjszaka. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/AP/Vadim Ghirda), Fotó: Vadim Ghirda

Romániára figyel a világ - Meghátrál a kormány a tömegtüntetések előtt
Bukarest, 2017. február 1. Románia, ébredj! jelentésű feliratot és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártlenököt ábrázoló képet mutatnak fel tüntetők, akik a szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt tiltakoznak a bukaresti kormányépület előtt a 2017. február 1-jére virradó éjszaka. A tüntetők szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. (MTI/AP/Vadim Ghirda)
Fotó: Vadim Ghirda

A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította - jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján. Döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet - mint mondta - el akar kerülni.

Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.

A miniszterelnök bejelentése idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

A romániai tömegmozgalom óriási sikeréről részletek laptársunk, a Népszava tudósításában:

A romániai tömegmozgalom óriási sikeréről részletek laptársunk, a Népszava tudósításában: 
"Tüntetések Romániában - Enged  kormány"

A Vasárnapi Hírek pénteki lapzártájára Szőcs Levente küldött tudósítást laptársunknak, a cikk itt olvasható:
"Legalizálták a korrupciót - Tömegek az utcán, a belső ellenállás egelőre csekély"

Ezek is érdekelhetnek