Túlmegy minden határon - Frissítés: Esztergom és Párkány sem kér belőle

„HIÁBA testvérvárosunk Párkány, nem értesítettek bennünket a tervezett beruházásról” – tudtuk meg Romanek Etelkától, Esztergom polgármesterétől. „Arról csupán február 13-án, éjszaka szereztem tudomást.”

Ország-világHardi Péter2017. 02. 24. péntek2017. 02. 24.

Kép: The Maria Valeria Bridge crossing the River Danube with the Slovakian border town of Sturovo right and Esztergom left in Hungary, Image: 49986033, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

The Maria Valeria Bridge crossing the River Danube with the Slovakian border town of Sturovo right a
The Maria Valeria Bridge crossing the River Danube with the Slovakian border town of Sturovo right and Esztergom left in Hungary, Image: 49986033, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

A beruházásról szóló 11 perces kisfilm sokkoló hatással volt Esztergom első emberére. Ha ugyanis 20 ezer tonna műanyagot és autógumit dolgoznak fel a párkányi papírgyár területén, az országhatártól alig több mint egy kilométerre tervezett műben, az nem marad hatás nélkül a térség egyébként is gyakran erősen szennyezett levegőjére.

Különösen azért nem, mert az uralkodó szélirány által a hivatalos értékelés szerint is közepesen szennyező hulladékfeldolgozó kéményéből áramló ártalmas anyag java része magyarországi településeket érintene. Éppen ezért a polgármester másnap kora reggel összehívta a testület tagjait, s az ügy sürgősségi kivizsgáltatását határozták el.

Azért kellett különösen gyorsan eljárniuk, mert február 22-ig lehetett észrevételezni a párkányi hivatalban három héttel korábban kifüggesztett, kizárólag szlovák nyelven olvasható dokumentumokat. Mint később kiderült, Szabó Eugen párkányi polgármester a saját képviselő-testületét sem tájékoztatta a várható beruházásról, amit az ügy kipattanásakor a tagok egy része nehezményezett is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a földrajzi közelség ellenére az esztergomi önkormányzat nem jelentkezhet be ügyfélként, hiszen államhatár választja el a két települést. Az ilyen esetekre, vagyis az országhatáron túlnyúló környezeti hatású beruházások vizsgálatára született az úgynevezett Espooi egyezmény. Az esztergomiak időközben diplomáciai segítséget kértek a pozsonyi magyar nagykövettől, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés tagjai pedig teljes egyetértésben tiltakoztak a beruházás ellen.

Esztergom képviselő-testülete (február 21-i, keddi) lapzártánk idején tartott rendkívüli testületi ülést, amelynek egyetlen napirendi pontja szerint hatásvizsgálat elkészíttetését szorgalmazzák.

Ezek is érdekelhetnek