Újabb lehetőséget zárnak le a szegény családok gyerekei előtt a felemelkedésre

NYELVVIZSGA NÉLKÜL NEM MEGY - Szigorítaná a kormány 2020-tól a felsőoktatásba való bekerülést: kötelezővé tenné egy középszintű nyelvvizsga letételét.

Ország-világdiju-2017. 02. 14. kedd2017. 02. 14.
Újabb lehetőséget zárnak le a szegény családok gyerekei előtt a felemelkedésre

Magyarul, csak az jelentkezhet egyetemre, főiskolára, aki B2 nyelvvizsgát tett le. A nyelvvizsga eddig pluszpontokat ért, de nem volt kötelező. Bár az irány jó lehet, hiszen manapság idegennyelv-tudás nélkül nem nagyon lehet boldogulni, mégsem jó a rendelet. Ezt vallja Székely László ombudsman is. A szakember szerint a jelenlegi oktatási színvonal mellett nem elvárható a középszintű nyelvvizsga a fiataloktól.

Ezt a diákok és a szülők is alá tudják támasztani, hiszen a legtöbb diáknak ahhoz, hogy nyelvvizsgát tegyen, az iskolai órák mellett külön nyelviskolába, nyelvtanárhoz is járnia kell.

Az ombudsman szerint a jelenlegi helyzetben alapvető jogokat sért ez az elvárás, és azt javasolja a kormánynak, inkább fejlesszék a jelenlegi idegennyelv-oktatási rendszert az iskolákban, és halasszák el pár évvel az emelt szintű követelmény bevezetését, így a diákoknak és tanároknak több idejük lesz a felkészülésre.

Ezek is érdekelhetnek