Újabban már antibiotikumot, szívgyógyszert is? Csak óvatosan az internetről!

Rizikós lehet az internetről gyógyszert, fogyást segítő vagy szexuális teljesítményt fokozó készítményt rendelni, s újabban antibiotikumok, szív- és érrendszeri betegségek ellen szolgáló készítmények is készülnek a titkos vegykonyhákban.

Ország-világPalágyi Edit2017. 02. 23. csütörtök2017. 02. 23.

Kép: Visegrád, 2010. január 18. Gyógyszer, mellékhatás. Fotó: Ujvári Sándor

Újabban már antibiotikumot, szívgyógyszert is? Csak óvatosan az internetről!
Visegrád, 2010. január 18. Gyógyszer, mellékhatás. Fotó: Ujvári Sándor

Könnyen megeshet, hogy nem eredeti készítmény érkezik az ellenőrizetlen helyről rendelt csomagban – hívja fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A hamis szer nem hatásos, illetve az előírtnál több vagy kevesebb hatóanyagot tartalmaz, de az is előfordulhat, hogy mérgező összetevő van benne.

A hamis szerek a megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetire. Újabban a hazai bűnözők is üzletet látnak a pirulákban: nemrég bukott le egy komlói asszisztens, aki kitöltetlen recepteket lopott az orvostól, aki mellett dolgozott.

A pszichiátriai szakasszisztens bűntársával az interneten adott fel hirdetést, s a meghamisított receptekre pécsi és komlói patikákban váltotta ki a vényre kapható pirulákat, majd azokat postán küldte tovább a vevőknek. Mintegy 30 üzletet ütöttek így nyélbe. A betegek ugyan olcsóbban jutottak hozzá a készítményekhez, ám a tudtukon kívül bűncselekményhez segédkeztek.