Vihar a zászlók körül

Reklámzászlónak nyilvánította a Bihar megyei törvényszék a Partium jelképének számító zászlót. A Partiumi Autonómiatanács 2015 májusában fogadta el a lobogót, nem egyéb, mint az erdélyi országgyűlés 1659-ben jóváhagyott határozata alapján, amely az országrész jelképéül a négy folyóvizet és a kettős keresztet jelölte meg.

Ország-világK. F.2017. 02. 11. szombat2017. 02. 11.

Fotó: mohacsi_laszlo_arpad

Vihar a zászlók körül Fotó: mohacsi_laszlo_arpad


A zászló miatt Tőkés László európai parlamenti képviselő pereskedett a nagyváradi rendőrséggel, amely a reklámtörvény megsértése miatt indított szabálysértési eljárást, felszólítva a képviselőt, hogy távolítsa el az irodája erkélyére 2015 decemberében kitűzött zászlót. Ahogy Tőkés László ügyvédje, Kincses Előd egy január közepén tartott sajtótájékoztatón elmondta, az elsőfokú ítéletben a bíróság szó szerint ismételte meg a korábban már a székely zászlót reklámzászlóvá degradáló ítéletét. A bíró még azt a fáradságot sem vette, hogy az ítélet szövegében „partiumi zászlóra” változtassa a korábbi ítéletben használt „székely zászló” kifejezést. Így a per ugyan a partiumi zászlóról szólt, de az ítélet a székely zászlóra vonatkozott.

A fellebbezésben többek között ezt a bírói gondatlanságot is kifogásolták. Tőkés László – a székely zászló ügyéhez hasonlóan – ezzel is az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván fordulni.

Ezek is érdekelhetnek