A heti téma: Az ő Kinizsije... - Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást!

Ország-világSzabad Föld2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.
A heti téma: Az ő Kinizsije... - Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást!


Könnyedén felkap egy malomkövet – mindenkinek ez jut eszébe Kinizsi Pálról, Mátyás nagy erejű hadvezéréről, ám még egy csomó mindent megtudhatunk róla Nógrádi Gábor könyvéből, mely a Móra Könyvkiadónál jelent meg.

– Olyan könyvet próbáltam írni, mely szórakoztatóan, játékosan, érzékletesen adja tovább a történelmi ismereteket. Hosszas töprengés után Kinizsi Pálra esett a választásom, hiszen ő igen érdekes személyiség. Eljátszottam a gondolattal, mi volna, ha ez az erőszakos, durva zsoldosvezér egy időutazás jóvoltából egy mai gyereksereg közt teremne, és néhány napig segítene nekik szembeszállni a hatalmával visszaélő polgármesterrel. Vajon hogyan fogadnák a fekete sereg harcedzett hősét a diákok és a felnőttek? – idézi fel a több mint negyedszázada megjelent regény születésének körülményeit a szerző, Nógrádi Gábor.

Megsúgjuk: a regény egy része az írói fantázia szüleménye, így a város, Zeréndvár is kitalált hely, ahol a történet játszódik. A kenyérmezei csatában 1479-ben oroszlánként küzdő Kinizsi Pál alakjáról mégis hiteles, helytálló ismereteket kaphatnak az olvasók. Rengeteget kell tudni ahhoz az egyszerű molnárlegényből Nagyvázsony hős várurává lett férfiúról, hogy sikerüljön őt feltámasztani…

– Egy egész évig gyűjtöttem az anyagot a Széchényi Könyvtárban, s valóban izgalmas dolgokat tudtam meg Kinizsiről mint hadvezérről, a feleségéről, és a kor uralkodójáról, Mátyás királyról is. Tanulmányoztam a középkori vitézek páncélzatát, hadakozási és borivási szokásait is. Kiderült például, hogy Kinizsi felesége a következő férjét elveszejtette, de a nőt felmentették – meséli a népszerű író. Regénye segít elképzelni, milyen lehetett hús-vér valójában a XV. században élt kiváló hadvezér, aki óriási fizikai erejével is kitűnt kortársai közül. A törökverő hős élete, melyről csupán mondákat őrzött meg a nép emlékezete – így a születési ideje sem teljesen biztos –, méltán ihletett szépirodalmi műveket.

A magyar történelem másik legendás alakjáról, a parasztháborút vezető Dózsa Györgyről is könyvet írt Nógrádi Gábor. Nagy dicséret volt számára, hogy egy tanárnő elárulta: legszívesebben az ő – A mi Dózsánk című – regényéből tanítja a magyar középkort.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek