A heti téma: Kaland fürdővel, várral… - Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást!

Harkányba nem csupán a nagyiék járhatnak! – állítják azok, akik jól ismerik a baranyai kisvárost. Tény, hogy a harkányi kénes gyógyvíz – melynek feltöréséről és az ördög közreműködéséről a Harka-legenda mesél – kiválóan hat számos nyavalyára, enyhíti például az ízületi bántalmakat, mérsékli a fájdalmat, segít újraépíteni a porcot.

Ország-világSzabad Föld2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.
A heti téma: Kaland fürdővel, várral… - Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást!


Újabban azonban a gyermekes családoknak is érdemes felvenni Harkányt az úti célok közé, tavaly ugyanis átadták a csúszdaparkot, ami a szabadtéri medencékkel együtt már igazán remek nyári kikapcsolódást ígér – tudtuk meg Hardy Orsolyától, a Dráva Hotel értékesítési és üzletfejlesztési specialistájától.

A fürdőzőknek jó hír, hogy a Dráva Hotel, az Apartmanházak és az ifjúsági szállások – utóbbi kettőben tölthetnek el egy, illetve két éjszakát a Szabad Föld osztálykirándulás-játékának nyertesei – csupán néhány lépésnyire vannak a gyógy- és strandfürdőtől. A szálláshely azért is csalogató, mert egy 5,4 hektáros, ősfás park öleli körül, így igazán természet közeli kalandot ígér: a vendégek hallgathatják a tücsökciripelést, a tűzrakónál pedig akár a tábortűz is fellobbanhat. A gyerekek az állatsimogatóban is időzhetnek – nemrég ott kiskecske született, nyárra ő is megerősödik….

Aki a páratlan gyógyvizéről híres Harkányban pihen, jól teszi, ha átruccan a közeli Siklósra is, s megnézi hazánk egyik legépebben fennmaradt várát, melyet már a XIII. században említettek az iratok. Az egyik kiállítással egy legendás kuruc kapitányra emlékeznek a várban. Ki volt ő, a Tenkes kapitánya? Erre a mai diákok leginkább csak szüleiktől vagy nagyszüleiktől kaphatnak választ. Egy bizonyos: a televíziózás hajnalán, 1963-ban A Tenkes kapitánya címmel készítették el az első magyar tévésorozatot, persze még fekete-fehérben. A történet a Rákóczi- szabadságharc idején játszódik, a história szerint a furfangos Eke Máté összegyűjti a hadra fogható népet, és onnan indulnak portyázni, hogy borsot törjenek a siklósi labancok orra alá. A film számos epizódját – ezeket megnézhetjük az interneten is – a siklósi várban forgatták, ahol most panoptikummal idézik fel a kuruc kor alakjait, de azt is megnézhetik a látogatók, milyen volt egy hajdani várbörtön, s hogyan kínozták a rabokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek