A heti téma: Sasfióka lesben… - Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást!

Hogy nem a gólya hozza, azt már sejtik a felsős diákok, ám kedvelt költöző madarunkról sokat megtudhatnak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából.

Ország-világSzabad Föld2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.
A heti téma: Sasfióka lesben… - Vigyázz, kész, nyerj osztálykirándulást!


A gólyák életmódját, vándorlási szokásait és a madarakhoz fűződő népi hiedelmeket, valamint irodalmi ábrázolásokat különleges tematikus kiállításon mutatják be, ez európai viszonylatban is egyedülálló tárlat. Kölkeden a Fehér Gólya Múzeum az ártereit benépesítő életet is szemlélteti interaktív eszközeivel. Akad olyan programja is a múzeumnak, mely másik különleges állatunk, a fenséges rétisas életébe kínál bepillantást. Aki nem fél egy kis gyaloglástól, a természetben is szemügyre veheti a madarak királyát.

Manapság persze már akár a fotelból is figyelhetjük a tollászkodó vagy éppen kicsinyeiket etető madarakat.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak egyik fontos hivatása, hogy bemutassa a természet gazdagságát. Egyik megóvásra méltó fajuk a rétisas, de megismerését nehezíti, hogy igen óvatos állat. A digitális technika viszont remek lehetőséget ad arra, hogy meglessük, hogyan él: a webkamera jóvoltából folyamatosan figyelhetjük a méltóságteljes ragadozó madarak fészkét, részesei lehetünk a táplálkozás, a tojás kikeltése vagy a fiókanevelés pillanatainak, miközben az erdő hangjait hallgatjuk. A faj védelmét és az egyes madarak megóvását is segíti a kamara, hiszen előfordulhat, hogy a világhálós képekből derül ki, bajban van egy fióka, mert kiesett a fészekből vagy egy sast megmérgeztek, és segítségre szorul. A fekete gólyák életét is megismerhetik a Gemencben túrázók, a Kaposvár-Töröcskén kirándulók pedig végigjárhatják a fekete harkályok tanösvényét. A fokozottan védett küszvágó csér és vörös vércse is megfigyelhető a park területén. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság április elején a pécsi Tettye Oktatási Központban azoknak is tartogat programot, akik az Év madarát, a tengelicet szeretnék behatóbban megismerni.

Április végén pedig a pécsi Pintér-Kert Arborétumban várják madárgyűrűzésre a családokat, s megismerhetik a madarak vonulásának titkait is. A beköszöntő tavasz jó alkalom arra, hogy egy esti sétán a madarak dalát és csicsergését hallgathassuk, s a hangjuk alapján próbáljuk megkülönböztetni őket..
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek