Albion szétesőben

Szónokoktól hangos a brit politika. Skócia után az Egyesült Királyság más országaiban is népszavaznának a koronához tartozásról. Tarol a Brexit-pánik.

Ország-világKirály Farkas2017. 03. 24. péntek2017. 03. 24.

Kép: (FILES) This file photo taken on June 28, 2016 shows a man waving both a Union flag and a European flag together on College Green outside The Houses of Parliament at an anti-Brexit protest in central London on June 28, 2016. The British government is to activate Article 50 to formally begin the process of exiting the European Union on March 29, 2017, Downing Street announced. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS, Fotó: JUSTIN TALLIS

Albion szétesőben
(FILES) This file photo taken on June 28, 2016 shows a man waving both a Union flag and a European flag together on College Green outside The Houses of Parliament at an anti-Brexit protest in central London on June 28, 2016. The British government is to activate Article 50 to formally begin the process of exiting the European Union on March 29, 2017, Downing Street announced. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Fotó: JUSTIN TALLIS


Nem sokkal azután, hogy múlt héten Nicola Sturgeon skót miniszterelnök asszony kijelentette: ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, Skóciában ismét függetlenségi népszavazást kezdeményeznek, hasonló ötlettel állt elő a brit politika egy másik fontos figurája is. Az ír nacionalista észak-írországi Sinn Féin párt új vezetője szintén népszavazást javasolt a Brexit esetére, amely során arról kellene leadniuk a voksukat az ulsterieknek, hogy továbbra is a királyság tagjai maradnának, vagy inkább kiválnának a mostani államból, és csatlakoznának az Ír Köztársasághoz.

A pártot január óta vezető Michelle O’Neill szerint a Brexit katasztrofális hatással lesz Észak-Írországra mind gazdaságilag, mind társadalmilag.

Ezt a lakosság nagyobb része is így gondolhatja, hiszen az észak-írországiak tavaly nyáron, a kilépésről szóló népszavazáson 56 százalékban az unióban maradás mellett tették le voksukat. Tény, hogy az utóbbi húsz évben a fegyverek többnyire hallgattak Ulsterben. De amíg a katolikusok meg a protestánsok egymás gyűlöletével voltak elfoglalva, Londonból pedig azért tolták a pénzt a tartományba, hogy valahogy rendet teremtsenek, a világ fordult egyet, és kiderült: a hajógyárak, a textilipar, a kötélgyártók termékeire nincs szükség.

S ha ettől nem fájdult volna meg Theresa May brit miniszterelnök asszony feje, a sors még bedobott ellene egy politikust, szintén hölgyet. A Plaid Cymru párt (hogy ne valami minipártra gondoljunk: a walesi nemzetgyűlés 60 képviselője közül 14 a Plaid Cymru tagja) vezetője, Leanne Wood csatlakozott a kilépés ötletéhez. „A skót kormány bejelentése azt mutatja, hogy ha a londoni kormány valamiért nem fogja elismerni Skócia érdekeit, az az Egyesült Királyság megszűnését vonhatja maga után. Ebben a helyzetben Walesnek magának kell döntenie a jövőjéről. Egy Angliából és Walesből álló maradék entitás léte nem szerepelt tavaly a szavazócédulákon” – fejtette ki Wood asszony. Hozzátette: szükség lenne egy nemzeti vitára, amelyben megvizsgálnák a független Wales esélyeit.
 

Ezek is érdekelhetnek