Az iszlám és a muszlimok - 2050-ig nagy változás várható

Előrejelzések szerint világszerte az iszlám vallás híveinek száma növekszik a leggyorsabban, 2050-ig nagyobb ütemben fog növekedni, mint a Föld lakossága. Mégis keveset vagy semmit nem tud a világ nagy része erről a vallásról. Számukat 2010-ben 1,6 milliárdra – a globális populáció 23 százalékára – becsülte a Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató cég.

Ország-világMarkos Mária2017. 03. 11. szombat2017. 03. 11.
Az iszlám és a muszlimok - 2050-ig nagy változás várható

A keresztények után jelenleg ez a világ második legnagyobb vallása. Amennyiben a mostani demográfiai trendek folytatódnak, e század végére több híve lesz az iszlámnak, mint a keresztény vallásnak. Habár az iszlám bölcsőjének számító Északkelet-Afrika legtöbb országa muzulmán, e régióban a világ muszlimjainak csak húsz százaléka él. A többség – 62 százalék – Ázsia csendes-óceáni térségében él, Indonéziában, Indiában, valamint Pakisztánban, Bangladesben, Iránban és Törökországban. Bár Indonézia a legnépesebb muszlim ország, a PRC becslése szerint 2050-re India veszi át a vezetést, amellett, hogy megmarad vezető vallásként a hindu, s mintegy 300 000 millióval több muszlim él majd ott 30 év múlva. Európában kisebb mértékben, mintegy tíz százalékkal várható a növekedésük.

A gyors növekedés mögött két fontos demográfiai tényező áll. Egyfelől a muszlimok több gyermeket vállalnak a többi vallás híveihez képest.

A muszlin nők termékenységi rátája 3,1 százalék, szemben a többi vallás hölgyeinek 2,3 százalékos gyermekvállalási arányával. Másrészt az átlagéletkoruk hét évvel alacsonyabb (23 év), mint a nem muszlimoké, aminek eredményeként hamarabb válnak szülőkké.

Ezek is érdekelhetnek