Betört a járvány

Kanyarójárvány ütötte fel a fejét a makói kórház dolgozói körében, ezért zárlatot rendeltek el az intézmény fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein.

Ország-világH. E.2017. 03. 13. hétfő2017. 03. 13.
Betört a járvány

Tizenegy munkatársnál jelentkeztek a megbetegedésre utaló tünetek, közülük ötnél laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést – tájékoztatta a sajtót Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője. A kórházban ápolt páciensek szerencsére nem fertőződtek meg, de új betegeket egyelőre nem fogad az intézmény, és a biztonság kedvéért látogatási tilalmat rendeltek el.

A járványügyi szakértők szerint Romániából érkezett hozzánk a vírus. Hazai eredetű kanyarómegbetegedés utoljára 2002-ben történt Magyarországon, azonban a szomszédunkban 2016 eleje óta tombol a járvány: azóta több mint háromezer beteget tartanak számon. Sajnos tizenhat halálos áldozatot is követelt a kór, amely elsősorban az ország nyugati-délnyugati megyéiben terjed.

A kanyaró (latinul: morbilli) súlyos fertőző betegség, amely influenzaszerű tünetekkel – torokfájással, köhögéssel, magas lázzal – kezdődik, majd a jellegzetes kiütések is megjelennek. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti, s már a kiütések megjelenése előtt négy nappal, valamint az eltűnésüket követően további négy napig fertőzhet.

Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltást, 1989-től pedig két dózisban kapják a gyerekek a kombinált morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) vakcinát a hosszú távú védelem érdekében. Az elsőt 15 hónapos korban, majd a következőt 11 évesen, a hatodik osztályban. Hazánkban az átoltottság körülbelül 98%-os, vagyis elmondható, hogy jól működik a „nyájvédelem”. Az 1969 után, de 1989 előtt születettek azonban csak egy oltást kaptak, ezért körükben előfordulhat, hogy az évek múltával az immunitás szintje csökkenni kezd, és megfertőzheti őket a vírus.

Szentes Tamás országos tiszti főorvos szerint a Romániából behurcolt kanyaróra ezután is számítani kell, és bár elsősorban az egészségügyi dolgozókat fenyegeti a veszély, hogy vírushordozóval találkoznak, nem árt résen lenni.

A szakértők figyelmeztetnek: ha valaki influenzaszerű tüneteket észlel magán és kiütések jelennek meg a fején, arcán, mielőbb keresse fel a háziorvosát előre egyeztetett időpontban, hogy véletlenül se fertőzhessen meg senkit a váróteremben.

A 15 hónaposnál fiatalabb kicsikkel pedig érdemes elhalasztani a Romániába történő utazást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek