Börtönállapotok: ombudsmani bírálatok és belügyi intézkedések - Szigorúan, emberséggel

Hatalmas előrelépés történt az ombudsman által kifogásolt börtönállapotokban az ország három intézményében, de még mindig van feloldandó jogsérelem. Székely László, az alapvető jogok biztosa az elmúlt két évben ellenőrizte a fegyintézeteket, és többek között a zárkák méretét, a mosdók állapotát és a bánásmódot tette szóvá jelentésében.

Ország-világBiczó Henriett2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.

Kép: Kecskemét, 2008. március 11. Fogvatartottak egy túlzsúfolt cellában a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Mátyási utcai egységében. Az előzetes letartóztatásban lévők elhelyezésére szolgáló, több mint száz éve épület létesítményben 94 férőhelyen 220-240, többségében még csak gyanúsított férfi és nő vár a bíróság ítéletére, vagy várja a nyomozás befejezését. A zárkák némelyikében 12-14-en is szoronganak, többségében kétemeletes ágyakon nyerve elhelyezést. Az 1904-ben átadott törvényszéki palota akkor modernnek számított, de azóta lényeges átalakítás nem történt, például az eredeti cellaajtókat most fogják lecserélni. Fotó: Ujvári Sándor

Börtönállapotok: ombudsmani bírálatok és belügyi intézkedések - Szigorúan, emberséggel
Kecskemét, 2008. március 11. Fogvatartottak egy túlzsúfolt cellában a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Mátyási utcai egységében. Az előzetes letartóztatásban lévők elhelyezésére szolgáló, több mint száz éve épület létesítményben 94 férőhelyen 220-240, többségében még csak gyanúsított férfi és nő vár a bíróság ítéletére, vagy várja a nyomozás befejezését. A zárkák némelyikében 12-14-en is szoronganak, többségében kétemeletes ágyakon nyerve elhelyezést. Az 1904-ben átadott törvényszéki palota akkor modernnek számított, de azóta lényeges átalakítás nem történt, például az eredeti cellaajtókat most fogják lecserélni. Fotó: Ujvári Sándor


A Magyar Nemzet cikke szerint a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében felújították a zárkákat és a mosdókat, a zárkákban kamerákat helyeztek el, valamint egy konditermet is kialakítottak az intézményben.

Több reintegrációs tisztet alkalmaznak, akik segítik a fiatalok visszailleszkedését a társadalomba. Megkezdődött a tököli rabkórház felújítása is, a víz- és csatornahálózat teljes cseréjére és a vizesblokkokra mintegy 200 millió forintot költöttek.

A kaposvári börtönnél tapasztalt, jogsértőnek talált motozási gyakorlaton is változtatnak, az igazságügyi tárca februárban megküldte az erre vonatkozó jogszabály-módosítási javaslatát az ombudsmani hivatalnak.

Az ombudsman vitatta a meghatározott fokozatnál szigorúbb fogva tartást a kórházakban egyes esetekben, azonban a tárca nem tartotta indokoltnak a változtatást.

Ezek is érdekelhetnek