Bukott a nagymester - Ferenc pápa újabb győzelme

KÉTSÉGTELENÜL megelőzte néhány kanyar Ferenc pápa újabb győzelmét az ultraortodox klérus elleni küzdelmében. Mert amit a világsajtó egy óvszerosztás körül kirobbant botrányként tálal, annak a hátterében ez áll.

Ország-világHardi Péter2017. 03. 05. vasárnap2017. 03. 05.

Kép: Pope Francis received the Grand Master of the Sovereign Order of Malta, Fra Matthew Festing, accompanied by members of the Orders Government in the Pontiffs private study in the Vatican on June 23, 2016., Image: 292138590, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca, Fotó: Profimedia

Pope Francis Met Grand Master Of The Sovereign Order Of Malta - Vatican
Pope Francis received the Grand Master of the Sovereign Order of Malta, Fra Matthew Festing, accompanied by members of the Orders Government in the Pontiffs private study in the Vatican on June 23, 2016., Image: 292138590, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Fotó: Profimedia

A történet szálai még tavaly decemberre nyúlnak vissza, amikor is Albrecht von Boeselager német bárót, a Független Máltai Lovagrend nagykancellárját – külügyminiszterét – azzal vádolta meg a rend élén álló nagymester, Matthew Festing, hogy óvszerosztást engedélyezett. A feltételezés szerint az akciót a báró felügyelete alatt folyó jótékonysági akció keretében az egyik, a szervezettel együttműködő, HIV-fertőzés ellen küzdő, családsegítő szervezet hajtotta volna végre a délkelet-ázsiai Mianmarban.

Boeselager tagadta, hogy tudott volna az óvszerosztásról, majd amikor mégis, akkor azonnal leállíttatta. De ez sem akadályozta meg a tisztségéből való elmozdítását. (Zárójelben: a hivatalos katolikus útmutatás szerint a fogamzásgátlásnak mindenféle nem természetes formája tilos.) Az ügy Boeselager leváltásával nem zárult le, sőt valóságos lavinát indított el. Boeselager egyik vatikáni jó emberéhez fordult segítségért, amit meg is kapott egy vizsgálóbizottság formájában – amivel azonban nem kívánt együttműködni a lovagrend.

Arra hivatkoztak, hogy ők függetlenek. Elhamarkodottan gondolhatták így, ugyanis a pápa ezt követő felkérésének – tudniillik, hogy a nagymester mondjon le – eleget tettek. Matthew Festing volt egyébként a rend 79. nagymestere, aki 2008-ban foglalta el tisztségét. A nagymestereket a pápákhoz hasonlóan életfogytiglan választják, ám most ez a hagyomány is véget ért.

Festing távozásával január végén az egyházfő különleges delegáltat – Angelo Becciu érseket – küldött a Máltai Lovagrendbe azzal a feladattal, hogy munkálkodjon a rend tagjai közötti megbékélésen.

Eddig tehát a fejlemények összefoglalója.

S hogy hol itt a konzervatívok feletti győzelem? A Vatikánban szóbeszéd, hogy Boeselager eltávolításának hátterében tulajdonképpen Raymond Burke bíboros, a lovagrend prelátusa, a pápa konzervatív ellenfele állt. Burke ugyanis már novemberben élesen bírálta Ferenc pápát és azt a dokumentumot is, amelyet a családról szóló szinódust követően adott ki a Vatikán. Festing nagymester elmozdítása és ráadásul Boeselager nagykancellár visszahelyezése a tisztségébe egyben tehát Burke veresége is.

A konzervatívok nem hagyták szó nélkül a fejleményeket. A Vatikán környéki római utcákon ismeretlenek plakátokat ragasztottak ki, amelyeken az irgalmasságot kérik számon az egyházfőtől. Nem csak a máltai lovagrenddel kapcsolatos döntését bírálják, hanem azt is, hogy a korrupciós botrányba keveredett délolasz ferences rend élére is különleges pápai megbízottat helyezett.

A plakátokat eltávolították, az ismeretlen ragasztók kilétét pedig az olasz terrorelhárítás a biztonsági kamerák felvételeinek tanulmányozásával igyekszik kideríteni.

Ezek is érdekelhetnek