Csalás ellen nincs orvosság?

A hátrányos helyzetű romák felzárkóztatása, bevezetése a munka világába – ez lett volna a feladata az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által gründolt Híd a munka világába nevű szervezetnek.

Ország-világHardi Judit2017. 03. 04. szombat2017. 03. 04.

Kép: Budapest, 2016. február 29. Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor, Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián
Budapest, 2016. február 29. Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor


A foglalkoztatási szövetkezet az utóbbi években sűrűn szerepelt a hírekben, de sajnos nem a feladat okán, amellyel megbízták. Mert nemhogy a valóban rászorulókat nem segítették, de a pénzt sem szabályszerűen használták fel. Magyarán szólva: elcsalták. A pénz elfolyt, tartozásuk több mint kétmilliárd forint volt tavaly év végén, 1,6 milliárd forint után pedig már nem csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomoz, de az Európai Unió csalás elleni hivatala is. Csak hogy hiába az elhúzódó nyomozás, vétkest még mindig nem találtak az ügyben.

Tavaly karácsony előtt a kormány kisegítette a csaló szervezetet 1,3 milliárd forinttal. Hogy pontosan miért döntöttek így, nem derült ki, Hadházy Ákos LMP-s képviselő okokat firtató kérdésére Rétvári Bence államtitkár annyit közölt, az önkormányzatok adósságát is átveszi sok esetben a kormány. A RomNet-információ szerint ez a bennfenteseknek nem okozott meglepetést, hangfelvételekkel bizonyítják, Farkas Flórián (képünkön), az ORÖ korábbi elnöke, fideszes képviselő többször beszélt arról, hogy a kormány el fogja engedni a Híd a munka világába program adósságait. Hogy sikerült ennyi pénzt elharácsolni anélkül, hogy a rászoruló romákat valóban segítették volna? Például azzal, hogy jelentős túlárazással vásároltak be irodaépületeket (amelyek a program szempontjából használhatatlanok voltak), a foglalkoztatási szövetkezet pedig munkát csak elvileg végzett, a gyakorlatban szinte semmit nem csináltak.

A legutóbbi hétvégén – tudatja a RomNet.hu – a szervezetet jogutód nélkül feloszlatták.

Ezek is érdekelhetnek