Csehek az égen

Kiképzésre, felderítésre, a határőrizeti munkát segítő megfigyelésre, szükség esetén árvízi helyzet felmérésére is bevethetők lesznek a Magyar Honvédség új, rövidesen hadrendbe álló repülőgépei – közölte az MTI.

Ország-világ(kas)2017. 03. 07. kedd2017. 03. 07.
Csehek az égen

A két ZLIN Z–242L (képünkön) típusú kiképző és a két ZLIN Z–143LSi típusú felderítő és futárrepülőgép korszerű digitális műszerekkel van felszerelve.

A kétszemélyes típust elsősorban kiképzési – ideértve a műrepülőképzést és a kötelékrepülési gyakorlatokat is – célokra használják majd. A négyüléses gépeket is alkalmazzák kiképzési célra, emellett futár- és felderítő feladatokra is bevethetők lesznek. A cseh gyártmányú gépek felszereltsége lehetővé teszi, hogy a nemzetközi légi forgalomban is részt vehessenek.

A Magyar Honvédségnek hasonló feladatok elvégzésére jelenleg nyolc darab, használt JAK–52-es típusú repülőgépe van, ám ezek hadrendből való kivonása már megkezdődött.

E repülők ugyanis elavultak, nagyjavításuk igen költséges lenne, ezért ezeket a honvédség értékesíteni kívánja – a gépmadarak alkalmasak arra, hogy polgári jelzéssel tovább repüljenek.

Ezek is érdekelhetnek