Emlékezés illő kegyelettel

Bárdudvarnok határában például vélhetően ebben a hónapban elkészülnek a munkálatokkal, már csupán némi tereprendezésre van szükség az összesen hárommillió forintba kerülő befejezéshez.

Ország-világHardi Péter2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.
Emlékezés illő kegyelettel

A településen amúgy nagy harcok nem voltak, említette érdeklődésünkre Mester Balázs polgármester, menetoszlop futott bele egy német géppuskafészekbe, az ekkor meghalt katonák földi maradványai találhatók az emlékmű alatt. Puskás Béla tudomása szerint a következő években országszerte több mint húsz szovjet katonai emlékhely felújítása várható. A szükséges anyagiakat pedig a nagykövetség bocsátja rendelkezésre.

A mostani orosz vezetés különösen szívén viseli a II. világháborúban elesett katonák síremlékeinek sorsát, ám talán ezek közül is kiemelkednek a Somogyban találhatók. Ennek az is oka lehet, hogy több száz orosz származású polgár él itt. Sokuk a taszári repülőtéren szolgáló magyar pilóták szovjetunióbeli kiképzését követően érkezett feleségként.

A katonasírok gondozásának szabályai egyébként nemzetközi egyezmények alapján történik. Így lehetséges, hogy az obeliszkek tetején lévő vörös csillag ez esetben nem számít önkényuralmi jelképnek.

A német katonasírok kutatása is a reneszánszát éli, bár azokkal jóval előbbre tartanak – mivel ezek a munkálatok sokkal korábban, általában már a rendszerváltást követően elkezdődtek.

És ami nagyon fontos, Puskás Béla személyes tapasztalatai szerint a Don-kanyarban lévő kegyeleti helyeken nyugvó magyar katonák is megkapják a kellő kegyeletet, ugyanis a helybeliek már nem ellenségként tekintenek rájuk, hanem mint a hazájuktól, családjuktól távol elesett katonákra.

Ezek is érdekelhetnek