Felemás évforduló - Aggodalmat kelt a populizmus terjedése, de az év eleji választásokon a 'több Európa' híveinek áll a zászló

Március 25-én az Európai Unió állam- és kormányfői, valamint az uniós intézmények vezetői Rómában gyűltek össze, hogy megünnepeljék a római szerződés aláírásának 60. évfordulóját. A 27 tagállam vezetői által most aláírt közös nyilatkozatban – papíron legalábbis – újból hitet tettek az európai egység mellett. Az ünneplést azonban beárnyékolták a jelen kihívásai: a Brexit, a menekültválság, az euroszkepticizmus előretörése.

Ország-világMarkos Mária2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.

Kép: Rome, Italy, March 25,2017. Thousands of supporters of European Union gathered in Rome after the EU summit to celebrate the 60th anniversary of the Treaties of Rome., Image: 326503656, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris, Fotó: Profimedia

Demonstration in Rome to support European Union
Rome, Italy, March 25,2017. Thousands of supporters of European Union gathered in Rome after the EU summit to celebrate the 60th anniversary of the Treaties of Rome., Image: 326503656, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
Fotó: Profimedia

A londoni székhelyű Demos think tank (agytröszt) szinte az évfordulóval egy időben tette közzé az európai populizmusról szóló tanulmányát, amelyben hat országot vett górcső alá. A Németországot, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Lengyelországot, Svédországot, Spanyolországot vizsgáló kutatás a tapasztalatok és eredmények széles spektrumát vonultatja fel. A tanulmány olyan országokat választott, amelyek segítenek megvilágítani a figyelmeztető, egyúttal közös trendeket Európa-szerte.

Az eredmény a populizmus terjedését illetően aggodalmat keltő: még olyan országokban is, mint az értékeire oly büszke Svédországban, ahol mind a szélsőségeket képviselő, mind a vezető pozícióban lévő politikusok körében a nacionalista politikai szólamok erősödése tapasztalható. A helyzet természetesen a magát EU-referendumig kampányoló briteknél a legrosszabb, ahol a nemzeti öntudat erős idegengyűlölettel is párosul.

Sem a lengyel, sem a spanyol pártpolitikai berendezkedés nem kedvez az uniós egység ideáljának, az előbbi kelet-európai tagállam autoriter jegyeket mutató kormányzásáról, utóbbi jobboldali nacionalizmusáról válik egyre hírhedtebbé. Ezek után nem meglepő az a végkövetkeztetés, amely szerint minden vizsgált országban, legyen szó a hatalmon lévő többségről vagy egy jelentős kisebbségről, erősek azok a hangok, melyek az unió hatalmának gyengítését vagy akár az unió elhagyását követelik.

Sok újdonságot nem mondunk azzal, hogy az euroszkeptikusok Nagy-Britanniában vannak a legtöbben, az angolok 45 százaléka kitart amellett, hogy az uniót jobb elhagyni. Ezzel szemben Németországban a „több EU jobb” híveinek aránya a legmagasabb, a felmérés szerint 48 százalékuk EU-párti, s csupán 16 százalékuk lépne ki az unióból.
 

Ezek is érdekelhetnek