Fizetni ki fog?

Súlyos milliárdokkal tartozik nem egy közintézmény – kórházak, rendőrkapitányságok, iskolák – az államnak, egyelőre nem látni, miből és hogy teremtik elő az összeget, amellyel ezt rendezni tudnák. A kormány, látva a hatalmas adósságot, tavaly decemberben már fizetett a bajban lévő szervek helyett, nem is keveset: összesen 59,8 milliárd forinttal csökkentette a költségvetési intézmények lejárt adósságát.

Ország-világHardi Judit2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.

Kép: Sztrájk munkabeszüntetés a Németvölgyi általános iskolában tanár diák kislány Nagy Kinga 2007.12.17. fotó: Németh András Péter

Fizetni ki fog?
Sztrájk munkabeszüntetés a Németvölgyi általános iskolában tanár diák kislány Nagy Kinga 2007.12.17. fotó: Németh András Péter

A hatalmas összeg ellenére nem egészen rózsás a helyzet, maradt ugyanis 21,5 milliárd forintnyi adósság, amely pedig lassan újra gyarapodni kezdett, januárban 4,9 milliárddal nőtt.

Az év első hónapjának végén 677 költségvetési intézményből 361-nek volt valamekkora adóssága – jegyzi a Magyar Államkincstár.

A legnagyobb adósságot – nem meglepő módon – az egészségügyi intézmények görgetnek maguk előtt: 16,8 milliárd forintot. A legjobban a Honvédkórház marad el a beszállítóinak való fizetéssel. De tartoznak a megyei kormányhivatalok is, január végén 1,96 milliárd forint volt a hátralékuk. A rendőrség 1,1 milliárddal „lóg”, a Klebelsberg Központ pedig fordított: míg tavaly 15 milliárd forintnyi tartozást görgetett maga előtt, most ehhez képest keveset, 425 millió forintot.

Ezek is érdekelhetnek