Kinek az érdeke? - Konzervatív agytrösztök próbálják kijózanítani az Orbán-kormányt

Nem szolgálja a magyar polgárok érdekeit, és a putyini Oroszország intézkedéseire emlékeztet a kormány civilellenes törvénye – legalábbis így gondolja több konzervatív, jobboldali amerikai és európai véleményformáló.

Ország-világhj2017. 03. 22. szerda2017. 03. 22.

Kép: Budapest, 2017. február 5. Résztvevők a Tanítanék Mozgalom Most mirajtunk a sor címmel meghirdetett demonstrációján a Kossuth téren 2017. február 5-én. A demonstrálók egyebek mellett a hazai oktatásügy megújítását, Balog Zoltán szakminiszter távozását követelték és tiltakoztak a civil szervezetek működésének nehezítése ellen. MTI Fotó: Balogh Zoltán, Fotó: Balogh Zoltán

Kinek az érdeke? - Konzervatív agytrösztök próbálják kijózanítani az Orbán-kormányt
Budapest, 2017. február 5. Résztvevők a Tanítanék Mozgalom Most mirajtunk a sor címmel meghirdetett demonstrációján a Kossuth téren 2017. február 5-én. A demonstrálók egyebek mellett a hazai oktatásügy megújítását, Balog Zoltán szakminiszter távozását követelték és tiltakoztak a civil szervezetek működésének nehezítése ellen. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

Itthon és külföldön is indulatokat kavart az Orbán-kormány év elején bejelentett rendelkezése a Soros György által támogatni vélt, a Fidesz kommunikációjában csak „álcivilnek” nevezett csoportok ellen. A kormány úgy véli, ezek a szervezetek nemzetellenesek, külföldről irányítják őket, és szigorítaná működésüket. Németh Szilárd fideszes képviselő szerint e civileket minden lehetséges eszközzel vissza kell szorítani. Erről ötpárti egyeztetést folytatnának – ám az ellenzéki pártok még nem kaptak tervezetet a találkozóra, amelynek egyelőre időpontja sem ismert.

Ezt a tervezetet támadják többen: egy, a napokban közzétett levélben konzervatív véleményformálók kifejtik, nem kell feltétlenül egyetérteni Soros Györggyel, azt azonban el kell ismerni, többször tett komoly erőfeszítést emberi jogok védelmében. Azt is írják, ez az intézkedés nem lendíti előre az országot, illetve Vlagyimir Putyin, az őt kritizáló hangok elleni „hadjáratát”, azok külföldi ügynökként való megjelenítését idézi. Kérik ezért Orbán Viktort, hagyjon fel a civil szervezetek vegzálásával. Időközben majd’ száz magyar civil szervezet – többek között a Tanítanék Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért, az Igazgyöngy Alapítvány, az Ökotárs Alapítvány – közös állásfoglalásban hangsúlyozza, hogy elutasítják a kormány őket sújtó korlátozó és megbélyegző törekvéseit.

Hozzáteszik, olyan társadalmi, szociális ügyekkel foglalkoznak, amelyekre mások, de még a kormány sem fordít elegendő figyelmet – éppen ezért inkább támogatást, semmint támadást érdemelnének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek