Látott már ennyi ehetetlen pizzát? Jövedelmező a hamisítás

A kábítószer után az élelmiszerhamisítás a második legnagyobb haszonnal járó üzlet világszerte, ez derült ki egy uniós felmérésből.

Ország-világ(biczó)2017. 03. 26. vasárnap2017. 03. 26.

Kép: MEGA Trade cég átcímkézett lejárt szavatosságú élelmiszereinek mesemmísítése az Ócsán, kukacokkal feletetve. 2007.02.16. Fotó: Bohanek Miklós

Látott már ennyi ehetetlen pizzát? Jövedelmező a hamisítás
MEGA Trade cég átcímkézett lejárt szavatosságú élelmiszereinek mesemmísítése az Ócsán, kukacokkal feletetve. 2007.02.16. Fotó: Bohanek Miklós

Magyarországon az uniós átlagnál kevesebb a visszaélés, ami annak köszönhető, hogy öt éve átfogó, államilag felügyelt ellenőrzési rendszer követi figyelemmel a teljes élelmiszerláncot. Az Európai Parlament a múlt héten fogadott el hasonló szabályozást – mondta a vg.hu-nak Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

Az elmúlt öt évben az országban több helyen, több helyszínen, több mint kétezer ellenőrzést tartottak a hatóságok, és ennek következtében több mint hatezer tonna élelmiszert semmisítettek meg (a cikkünket illusztrló képen lévő pizzák látszatra ehetőek, ám mind hamisított termék).

A hamisítók a védett, főként szalámi- és kolbásznevekkel, borokkal, mézzel élnek vissza, és egyre többször próbálkoznak azzal, hogy az iparilag előállított élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt is mint bio-, házi és kézműves terméket adják el. Az ellenőrök találtak már hamisított vetőmagot, növényvédő szert és virágföldet is.


Az élelmiszer-hamisításnak többféle módszere és változata létezik, az
egyszerű figyelmetlenségtől a tudatos illegális tevékenységig. Ha egy termékben
több a só vagy a víz, mint azt az előírás engedné, az is hamisítás
– akkor is, ha a fogyasztó egészségét ez nem veszélyezteti.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek