Lehúzza a keresztséget - Olajozott életek - Terrorszervezetek a hírhedt negyedben - Kifulladásig - Fal a határon - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 03. 24. péntek2017. 03. 24.
Lehúzza a keresztséget - Olajozott életek - Terrorszervezetek a hírhedt negyedben - Kifulladásig - Fal a határon - Hírmorzsák


LEHÚZZA A KERESZTSÉGET
Maffiaellenes lépésre szánta el magát Michele Pennisi, szicíliai katolikus érsek: véget akar vetni annak, hogy a bűnözők a keresztapasággal, az egyház hallgatólagos támogatásával szereznek maguknak társadalmi megbecsülést, ezért a körzetében maffiózók nem lehetnek többé keresztszülők. Nehézséget jelent, hogy az omerta, vagyis a hallgatás törvénye miatt nem lehet biztosan tudni, kik valójában a maffia tagjai.

OLAJOZOTT ÉLETEK
101 éves korában meghalt David Rockefeller, a híres New York-i bankárcsalád feje. A befolyásos filantróp bankárnak óriási hatása volt mind a washingtoni politikára, a New York-i üzleti életre, külföldi kormányzatokra. Sok külföldi fővárosban államfőnek kijáró tisztelettel fogadták. Ő volt az utolsó élő unokája John D. Rockefellernek, aki XIX. századi olajüzleteivel megalapozta a család vagyonát, és Amerika első milliárdosává vált.

51
terrorizmushoz köthető szervezet működik jelenleg a hírhedt brüsszeli Molenbeek negyedben a hatóságok szerint. A radikalizálódás felszámolását célzó, több brüsszeli városrészre is kiterjedő Csatorna-terv keretében a hatóságok tavaly több mint 8600 házkutatást tartottak Molenbeekben, ahol a tavalyinál ötvennel több rendőr teljesít szolgálatot. Ezen akciók során 167 embert vettek őrizetbe.

KIFULLADÁSIG
Alkoholt és kábítószert találtak boncoláskor annak a férfinak a szervezetében, aki szombaton rátámadt a párizsi Orly repülőtéren őrködő egyik katonára. A 39 éves francia Ziyed Ben Belgacem többszörösen visszaeső bűnöző volt. 2009-ben kábítószer- kereskedelem miatt ítélték el. Valószínűleg a börtönben szélsőséges muzulmán nézetek befolyása alá került.

FAL A HATÁRON
Az amerikai kormányzat „tiszteletet parancsoló”, magas és áthatolhatatlan falat szeretne az amerikai–mexikói határon. Ez lesz az USA történelmének egyik legnagyobb kormányzati építkezése. A teljes építési költség 15-20 milliárd dollárra rúghat. A határvédelmi zár 9,5 méter magas lesz, hogy ne lehessen felmászni rá, sem áthatolni rajta, az amerikai oldalról pedig illeszkednie kell a környezethez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek