Megosztott Algyő - Meglepően sokan vettek részt a tét nélkülivé vált népszavazáson

Meglepően sokan, a 4409 jogosult közül 832-en (18,87 százalék) vettek részt a tét nélkülivé vált algyői népszavazáson.

Ország-világTanács István2017. 03. 04. szombat2017. 03. 04.

Kép: Algyő Helyi Népszavazás a háztartási - vegyipari alapanyagokat ellőállító üzem létrehozása miatt Fotó: Török János, Fotó: Török János

Megosztott Algyő - Meglepően sokan vettek részt a tét nélkülivé vált népszavazáson
Algyő Helyi Népszavazás a háztartási - vegyipari alapanyagokat ellőállító üzem létrehozása miatt Fotó: Török János
Fotó: Török János

A helyi referendumot azért írták ki, hogy megkérdezzék a lakosságot: támogatják vagy elutasítják, hogy egy magát görög ügyvezetővel képviseltető, valójában arab cég vegyi üzemet építsen a falu közelében. A befektető néhány nappal a népszavazás előtt bejelentette, hogy elállt szándékától. Ám a szavazásra akkorra már elköltöttek 2 millió forintot, és nem lehetett jogszerűen visszavonni a kezdeményezést.

Ezt Pálffy Ilona, az Országos Választási Iroda elnöke levélben közölte az algyői jegyzővel. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont rendkívüli közgyűlés összehívására biztatta az önkormányzatot, amit a helyi Fidesszel tartó többség ki is kényszerített.

A múlt csütörtökön meghozott határozatot elfaxolták a Szegedi Törvényszéknek, hogy az még pénteken foglaljon állást: okafogyottá vált a referendum, ezért azt nem kell megtartani. Ennek további 1 millió forint önkormányzati költség volt a tétje.

A bíróság azonban a Fidesz-többség által hozott népszavazási törvényre hivatkozva közölte: nincs hatásköre az önkormányzati határozatról állást foglalni, hogy az alapján ne tartsák meg a szavazást.

Az algyői fideszesek ezután távol maradásra szólították föl a lakosságot – ám igen sokan úgy vélték: ha már van lehetőségük kinyilvánítani a véleményüket, élnek ezzel.

Ahogyan korábban is jeleztük, a vegyi üzem körüli vita a helyi politikai erők rivalizálásának az ürügye volt. Az 5:4 arányú testületi többség vélhetően meg akarja buktatni Molnár Áron polgármestert. A népszavazás ugyan érvénytelen és eredménytelen lett, de az arányok a helyi lakosság szinte végletes megosztottságát jelzik: a beruházást (közvetve a polgármestert) 427-en támogatták, 402-en viszont ellene voksoltak.

Ezek is érdekelhetnek