Nemkívánatos török vezetők, elmérgesedő vita - Valaki megfizet

Török miniszterek nem kampányolhatnak Hollandiában. Az ez ellen tiltakozó muszlimokat a rendőrség oszlatta szét. Az EU elkezdte csökkenteni a Törökországnak szánt támogatásokat.

Ország-világKirály Farkas2017. 03. 17. péntek2017. 03. 17.

Kép: Ankara, 2017. március 12. A török elnököt támogató tüntetők leszaggatják a Hollandia nevét viselő utcatáblát az ankarai holland követség előtt 2017. március 12-re virradó éjszaka, miután a holland kormány nem engedte meg a török külügyminiszternek, majd a török családügyi miniszternek, hogy a rotterdami török konzulátuson az elnöki rendszer bevezetéséről tartandó török népszavazás ügyében kampányoljon. (MTI/EPA/Tumay Berkin), Fotó: Tumay Berkin

Nemkívánatos török vezetők, elmérgesedő vita - Valaki megfizet
Ankara, 2017. március 12. A török elnököt támogató tüntetők leszaggatják a Hollandia nevét viselő utcatáblát az ankarai holland követség előtt 2017. március 12-re virradó éjszaka, miután a holland kormány nem engedte meg a török külügyminiszternek, majd a török családügyi miniszternek, hogy a rotterdami török konzulátuson az elnöki rendszer bevezetéséről tartandó török népszavazás ügyében kampányoljon. (MTI/EPA/Tumay Berkin)
Fotó: Tumay Berkin

Úgy viselkedik Hollandia, mint egy banánköztársaság – állapította meg hétfőn Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hozzátéve: az uniós államot meg kellene büntetni azért, mert nem engedte a török hivatalosságoknak, hogy beszédet tartsanak a híveik előtt. A kis-ázsiai ország és az uniós államok közötti hasonló nézeteltérések kis túlzással szólva mindennaposak kezdenek lenni. Miután – mint megírtuk – korábban német városokban nem beszélhettek a potenciális szavazók előtt a török miniszterek, hétvégén Hollandia hiúsította meg a hasonló terveiket. Mevlut Cavusoglu külügyminiszter repülőgépét visszatérítették Németországba, majd az éppen emiatt gépkocsival Rotterdamba érkező családügyi miniszter asszonyt, Fatma Betül Sayan Kayát kísérte vissza a határra a holland rendőrség.

Ez persze nemcsak a minisztereket és kísérőiket háborította fel, hanem a Rotterdamban élő törökök egy részét is. Eleve sokan várták a hivatalosságot a konzulátusnál – a tömeg a miniszter visszafordítását követően spontán tiltakozásba kezdett. Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb (marokkói származású politikus) a tüntetés méreteit látva szükségállapotot rendelt el szombat este, hogy szabad kezet kaphasson a néhány ezer fős tömeg feloszlatásához. A holland rendőrség vasárnapra virradóra vízágyúk segítségével feloszlatta a tüntetést – de bevetették a lovas rendőröket és a rendőrkutyákat is. „Válaszul” az isztambuli holland konzulátus elé vonult egy kisebb tömeg, közülük egy férfi pedig felmászott a képviselet tetejére, ahol a holland zászlót lecserélte a török lobogóra.

A török politikusok egy része most egymással versengve szidja Hollandiát – hirtelen népszerű dolog lett ez arrafelé. A török kormányfő, Binali Yildirim kemény válaszlépéseket ígért be Hollandiának.

Első lépésként Hollandia nagykövetét nem engedik vissza Ankarai székhelyére. A kitiltott Cavusoglu szerint országa tízszeresen torolja majd meg Hollandia, „a fasizmus fővárosa” tettét. Erdoğan elnök pedig azt mondta egy isztambuli rendezvényen, hogy „ha a hollandok feláldozzák a holland–török jó viszonyt a szerdai választás miatt, azért meg fognak fizetni”. Utóbbi kijelentésben van némi ráció. Az események fontos kampánytémává váltak a hétvégén Hollandiában – a kormánypárt megerősödve jött ki a Hollandia és Törökország közötti diplomáciai pengeváltásból.

Ezek is érdekelhetnek