Ördögmese - Üdv a XXI. századból - Szemétdombcsuszamlás és tömegtragédia - Zene füleinknek - Szmogstop - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 03. 18. szombat2017. 03. 18.
Ördögmese - Üdv a XXI. századból - Szemétdombcsuszamlás és tömegtragédia - Zene füleinknek - Szmogstop - Hírmorzsák

ÖRDÖGMESE
Michel Temer, Brazília 76 éves államfője és 33 éves felesége kiköltöznek a hivatalos elnöki rezidenciából. Szerintük ugyanis a saját kápolnával, medencével és helikopterleszállóval is megáldott Alvorada-palotát szellemek lakják. A feleség még egy ördögűző papot is kihívott a haciendára. Egyedül hétéves gyermekük érezte jól magát a rezidencián.


ÜDV A XXI. SZÁZADBÓL
A svéd kormány belátta, hogy egyre több programozóra lesz szükség a gazdaságban, ezért 2018-tól az országban már az általános iskola első osztályától programozni tanulnak a gyermekek. Először a matematikához és a technológiához kapcsolódó tantárgyak részeként vezetik be a programozás oktatását, ami elkíséri a gyermekek tanulmányait egészen az iskola végéig.


65
ember, nagyrészt nők és gyerekek vesztették életüket szemétdombcsuszamlás miatt Etiópiában, az afrikai ország fővárosának peremén. A több mint ötven éve működő addisz-abebai szeméttelepen naponta több százan nemcsak dolgoznak a hulladék szétválogatásán, hanem sokan ott is laknak összetákolt viskóikban.


ZENE FÜLEINKNEK
Csaknem három évtized után először rendeztek koncertet Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban, ahol az 1990-es évek elején tiltották be a nyilvános zenei eseményeket. Az élő előadást mintegy kétezer fős, csakis férfiakból álló közönség hallgathatta végig. Szaúd-Arábia lakosságának fele fiatalabb 25 évesnél – az elmúlt években nőtt a kormányzatra nehezedő nyomás, hogy változásokat vezessenek be. A belépőkért 40–200 ezer forintos összeget kellett fizetni, ennek ellenére 30 perc alatt mindet elkapkodták.


SZMOGSTOP
Madridban komoly gondot okoz a légszennyezettség, amelynek megoldására a városvezetés drasztikus intézkedéscsomaggal állt elő. A 2000 előtti benzines és a 2006-nál régebbi dízelautókat érinti a korlátozás: ezek 2020-tól már nem parkolhatnak a megjelölt területeken. 2018-tól korlátoznák a megengedett maximális sebességet is a város bevezető útjain: 90 helyett 70 km/órával lehet majd haladni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek