Rajzolt legendák

EGY INTERNETES szavazás szerint a Macskafogó és a Mézga család a magyarok kedvenc rajzfilmje. Ma már friss hazai gyártású alkotásokkal nem találkoznak a gyerekek. Pedig voltak kiemelkedő korszakai e műfajnak, a hatvanas években indult a magyar animáció nagy generációja. Olyan legendás rajzfilmek fűződnek a nevükhöz, mint a Dr. Bubó, a Frakk, a Vuk, a Kukori és Kotkoda, a Magyar népmesék.

Ország-világLengyel Gabriella2017. 03. 02. csütörtök2017. 03. 02.
Rajzolt legendák

A hazai animáció története még a II. világháború előtt reklámfilmekkel kezdődött. Macskássy Gyula Kassovitz Félixszel és két társukkal reklámstúdiót alapított, ahol 1945-ig csaknem 150 reklámfilm készült. A kor emblematikus termékeihez gyártottak népszerűsítő filmecskéket, mint például a Tungsram izzó, a Schmoll paszta, a Darmol hashajtó vagy a Családi kávépótló. Ám hosszabb alkotások csak a háború után, a filmgyártás államosítását követően készültek.

1957-ben alakult meg a Pannónia Filmstúdió, ide tartozott a rajzfilmosztály is. Továbbra is nagy szerepe volt a filmgyártásban Macskássy Gyulának és kollégáinak, mint mesélték, egy Amerikából becsempészett Disney-filmtekercset tanulmányozva ismerkedtek a technikával.

Macskássy tanított is, az ő műhelyéből került ki a hatvanas évek nagy generációja, Gémes József, Nepp József, Dargay Attila, Jankovics Marcell. A nevükhöz legendás rajzfilmek fűződnek, mint a Gusztáv, a klasszikus kisember figurája, vagy Dr. Bubó. A nagyközönséghez a népszerű mesefilmekkel jutottak el, de emellett a felnőtt témájú animációkkal számos fesztivál díját elhozták.

A nyolcvanas években a Pannónia Filmstúdiót a világ öt legjobb animációs műhelye között tartották számon. Sorra kapták a külföldi megrendeléseket, rendre nyerték a díjakat a művészeti seregszemléken. Sőt Rófusz Ferenc A légy című háromperces filmjével az első magyar Oscar-díjat is elhozta 1981-ben.

A bevezetőben is említett nagy sikerű rajzfilmek inkább a felnőtteknek szóltak. Gusztáv mindennapi tökéletlenségeinkkel szembesített, míg a Dr. Bubó komoly szatíra is volt, pszichológia és társadalmi kérdések is megjelentek benne, nagyon finom humorral ábrázolva.

Hasonlóképpen sok az áthallás a rumlis férj, Kukori és az őt a helyes útra téríteni szándékozó, állandóan zsörtölődő Kotkoda történeteiben. Márkus László és Psota Irén kölcsönözte a hangját a figurákhoz, a siker felől nem lehetett kétség. Idővel aztán a gyerekek számára íródott meséket is rajzoltak. A Pompom és a Nagy Ho-ho-horgász a Csukás István–Sajdik Ferenc szerzőpáros korszakos munkái, míg rendezőként Dargay Attila jegyzi e sorozatokat. Újszerű képi világgal jelentkezett Jankovics Marcell a Magyar népmesék sorozattal, amelyet a Kaláka zenéje és a mesélő Szabó Gyula tett felejthetetlen produkcióvá.

1986-ban mutatták be a máig nagyon kedvelt Macskafogót, Ternovszky Béla filmjét. A bűnöző macskák, az ügynök egerek kalandjait feldolgozó gengsztersztori utat talált Amerikába és kasszasiker lett a Szovjetunióban is. A felsorolt rajzfilmek mind a mai napig felbukkannak a televíziós csatornákon. Igazi örökzöldek, minden szempontból kiállták az idő próbáját.

Ezek is érdekelhetnek